Verkeer
Stuur appje
Zoek

Open Ateliers Hengelo laat mensen laagdrempelig kennismaken met kunst

Drieënvijftig Hengelose kunstenaars openen dit weekend de deuren van hun ateliers. Tijdens Open Ateliers Hengelo kunnen kunstliefhebbers kennismaken met de werken en werkwijze van de kunstenaars.

Laagdrempelig

Het is het derde jaar dat het evenement wordt gehouden: "Er ontbrak een mogelijkheid voor Hengelose kunstenaars om te laten zien hoe ze werken en waar ze werken", zegt organisator Hiske Loomans-De Sonnaville. "Zo kunnen mensen op een laagdrempelige manier kennismaken met Hengelose kunst."

Op zo'n 27 plekken in de stad zijn de ateliers geopend, van schilderkunst tot sculpturen. Voor ieder wat wils: "Je kunt veel mooie dingen ontdekken en heel veel mensen ontmoeten. Het is gewoon een heel gezellig weekend", zegt medeorganisator Geke Buis.

Subsidie

Met wat geld uit het potje voor beeldende kunst van de gemeente Hengelo kan het kunstevenement gehouden worden. "We bieden een onkostenvergoeding van honderd euro voor elke kunstenaar die meedoet. Dat is belangrijk, omdat kunstenaars al vaak genoeg gevraagd worden voor niets."

Als tegenprestatie moet elke kunstenaar een kunstwerk van dertig bij dertig centimeter leveren voor een expositie bij A-Galerie aan de Steynstraat in de Hengelose binnenstad. Daar wordt het evenement op vrijdag om 16.00 uur afgetrapt.

53 kunstenaars

Met 53 verschillende kunstenaars heb je een evenveel aantal verschillende stijlen. Hoe krijg je die in één expositie? "In het begin hebben wij alle kunstwerken op de grond gelegd en gekeken. Ik moet toegeven dat ik eerst ook wel dacht: 'Hoe gaan we dit doen?'. Maar door een beetje werken bij elkaar te hangen, zoals portretten, lukt het wel. Ik ben erg tevreden over het resultaat", zegt Loomans.

Expositieruimte

Open Ateliers Hengelo is een van de mogelijkheden om kunst een groot publiek te bieden. Toch ontbreekt er een permanente expositieruimte. "Het was een ramp dat de HeArtGallery dichtging", zegt Loomans. De expositieruimte bood Hengelose kunstenaars een ruimte om te exposeren. In Hengelo heeft men nu wel Schouwart in de schouwburg en de Möllenwerf in de haven. "Wij hopen dat de Möllerwerf volgend jaar ook nog subsidie krijgt. In Hengelo ontbreekt een permanente expositieruimte."

icon_main_info_white_glyph

Open Ateliers Hengelo

Open Ateliers Hengelo is zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur. De opening is op vrijdag om 16.00 uur bij A-Galerie aan de Steynstraat 17 in Hengelo. Een kaart met deelnemende ateliers is te vinden op de website van Open Ateliers Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.