Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Almelo wil openbaar wandelbos maken van voormalig campingterrein: 'Onverantwoord met die verontreinigde grond'

Image
De oude ansichtkaart van camping de Pooksbelten
Beeld: Ons Almelo

Groeten van camping de Pooksbelten; de ansichtkaart bestaat nog. Het bos ook waar de camping in 2009 de poorten definitief sloot. De gemeente wil er een openbaar bosperceel van maken. Maar dat gaat tot bezwaren leiden, met name op het openbare karakter.

De bodem zou ondanks een recentelijke sanering nog steeds te sterk zijn verontreinigd voor een openbare ruimte. “Wat als kinderen hier gaan graven? Dat moet je niet willen”, laat een omwonende desgevraagd weten. “Er is decennia veel rommel de grond ingegaan. Dat probleem is met de huidige bodemsanering niet opgelost.”

De ooit zo geliefde camping aan de Robbenhaarsweg werd na sluiting een populaire hangplek voor jongeren. Toen het volledig uit de hand dreigde te lopen met toenemende drugscriminaliteit greep de gemeente in. De laatste antikraak bewoner van de oude beheerderswoning komt polshoogte nemen als we een kijkje willen nemen op het inmiddels omheinde en deels gesaneerde terrein. Hij had de beheerderswoning graag willen kopen. Maar dan wel met het bos erbij. “Dat is niet gelukt door de korte tijd waarin het allemaal moest worden geregeld. We waren ook al met de grond aan de overkant bezig.”

Asbest

Hij is nu de overbuurman van het oude campingterrein en bouwde een rood voor rood bungalow in het tegenoverliggende weiland. “We waren hier graag in het bos gaan wonen. Het is een prachtig stuk natuur. De reetjes springen hier in het rond. En ja, de grond is verontreinigd. Dat is bekend. De overgebleven asbest is vakkundig in de bodem verwerkt en daar had ik wel mee kunnen leven.”

De overbuurman gaat er overigens vanuit dat het met de overlast in het toekomstige wandelbos wel mee zal vallen. “Het is echt niet zo dat half Almelo hier op zondag komt wandelen. Je moet alleen niet gaan graven op deze plek. Dat is niet verstandig. Een wijkje bouwen zat er ook niet in. De gemeente gaat de bodem niet verder saneren dan ze nu heeft gedaan en een ontwikkelaar wil het risico van onaangename verrassingen niet lopen.”

Whats App Image 2023 07 12 at 15 34 50
Het inmiddels deels gesaneerde campingterrein
Beeld: André Scheffers

Bende

Kampeerders van weleer kijken met weemoed terug op hun vakanties op De Pooksbelten. Voor sommigen was het hun tweede huis. “We hebben een mooie tijd gehad. Vanaf de camping getrouwd en mijn eerste zoon in daar geboren”, schrijft Wilbert van Hattem op Facebook. Hilly Aalders Westerink herkent personen op zwartwit foto’s van het campingzwembad die op Ons Almelo zijn geplaatst: "Rechts zit mijn moeder en aan het hek staat onze dochter Monique. Wij hebben er 10 jaar gestaan. “Mooie tijd gehad”, schrijft Seiny Odink. “Ik heb er 23 jaar met plezier gestaan. De laatste drie jaar was het een bende."

Bezwaar

Een bewoonster van de Robbenhaarweg denkt daar anders over. “De laatste 20 jaar liep het wel heel erg terug.” Of ze bezwaar gaat maken tegen het plan van een openbaar wandelbos even verderop. "Denk het wel. Spelende kinderen kunnen daar gaan graven. En dat is echt onverantwoord.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.