Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe directeur Oyfo Hengelo: 'Over 5 jaar zijn we de culturele hotspot van Twente'

Binnen Oyfo heeft Marloes Nijhuis al verschillende functies bekleed en ze kent de Hengelose kunsteninstelling van haver tot gort, maar nu ze sinds zaterdag 1 juli directeur is, mag ze zelfstandig knopen doorhakken. Toch zal ze in eerste instantie niet al teveel veranderen: "Ik omarm de gedachte van m'n voorganger Willem-Jaap Zwart. Die zegt: 'geld gaat eerst'." Wat niet wil zeggen dat ze niet van iets groots droomt: "Als je echt ergens in gelooft, ga je op zoek naar geldstromen en dan vind je ze ook wel."

Actuele vraagstukken

Zwart was de interim-directeur, die Lous Kerkhof vorig jaar opvolgde. Kerkhof is het voorbeeld van een directeur die dromen najoeg en waarmaakte, weet Nijhuis: "Kijk maar wat er nu staat bij ons." Nijhuis wil de combinatie 'kunst' en 'techniek' nog meer samen laten komen binnen Oyfo: "Er zijn zoveel actuele vraagstukken die je daarmee interessant kunt maken voor een brede doelgroep, maar vooral voor de jeugd."

Na een moeilijke opstartfase trok het techniekmuseum vorig jaar zo'n 20.000 bezoekers en dit jaar mikt Nijhuis op 25.000 mensen. De huidige tentoonstelling over kunstmatig intelligentie, een zeer actueel onderwerp, moet daaraan bijdragen

Inkomsten

Hetzelfde geldt voor de kunstenschool: ook daar begint het aantal leerlingen 'na corona' weer aan te trekken. Ook dat brengt geld in het laatje, maar financieel onafhankelijk zal Oyfo nooit worden, vertelt de nieuwe directeur: "Eenderde van onze inkomsten halen we uit de entreekosten van het museum, de contributie van leden van de kunstenschool en de verhuur van ruimtes, maar we kunnen niet zonder gemeentelijke subsidie. Om dat geld te krijgen, moeten we onszelf elk jaar opnieuw bewijzen."

Oldenzaalse

De geboren en getogen Oldenzaalse kwam in 2020 op ad interim-basis bij Oyfo binnen. Daarvoor had ze bij de gemeentes Almelo en Enschede gewerkt als communicatieadviseur en had ze een eigen bureau op het gebied van communicatie en trainingen: "Oyfo zat toen nog op twee verschillende locaties in Hengelo en ze zochten een teamleider marketing & communicatie. Dat was net vóór corona en ruim een jaar voordat we van start gingen op het Hazemeijerterrein."

“Ik ken Oyfo, ik ken de voorgeschiedenis en denk dat ik weet waar de kansen liggen.”

Fusie

De pandemie en de verhuizing zorgden voor een roerige tijd, maar ook in de jaren daarvoor was het niet gemakkelijk geweest, weet Nijhuis: "Mijn voorganger Lous Kerkhof heeft de Muziekschool Hengelo, Techniekmuseum HEIM en CREA Centrum voor kunsteducatie samengebracht onder één dak." Een klus waarvoor Hengelo haar absoluut dankbaar mag zijn, vertelt de nieuwe directeur. Nijhuis lacht: "Lous gaf vorig jaar aan minder te willen gaan werken, maar door helemaal te stoppen overdreef ze wel een beetje."

Willem-Jaap Zwart

Willem-Jaap Zwart trad na Kerkhofs vertrek aan als interim-directeur en had de taak om uit te zoeken wat voor directeur Oyfo nodig had. Daarbij kwam hij uit bij Nijhuis, iemand vanuit de eigen organisatie. Logisch? "Ze hebben natuurlijk ook extern gezocht, maar uiteindelijk kwamen ze inderdaad bij mij uit. Ik ken Oyfo, ik ken de voorgeschiedenis en denk dat ik weet waar de kansen liggen."

230629 Marloes Nijhuis nieuwe algemeen directeur Oyfo FOTO OYFO
Lees ook
Marloes Nijhuis volgt Lous Kerkhof op als algemeen directeur van Oyfo Hengelo

Compleet nieuw managementteam

Nijhuis gaat samenwerken met drie eveneens nieuwe managers. Eentje is verantwoordelijk voor het museum en het kunstpodium, eentje voor de kunstenschool en eentje voor de algehele bedrijfsvoering. "Samen met hen ga ik werken aan een aantrekkelijk programma voor een brede doelgroep. Daarbij zullen we nog meer dan voorheen gaan samenwerken met andere instanties."

Studio 15

Een mooi voorbeeld is Studio 15. "Samen met Wijkracht, Metropool en de scholen gaan we hier vanaf september met jongeren aan de slag met hun artistieke talenten. Het is een laagdrempelige plek waar cultuur en welzijn samenkomen en waar jongeren onder professionele begeleiding hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen. Het is ooit begonnen in Almelo en inmiddels zijn er in Enschede en Oldenzaal ook van dit soort huiskamerplekken onder de noemer 'Studio 15'."

230704 studio15 almelo PR
Lees ook
Creatieve Hengelose jeugd kan vanaf september aan de slag in Studio15 Talenthouse

Dromen

Als Nijhuis even mag dromen, ziet ze Oyfo de komende jaren belangrijk worden voor Hengelo, maar ook voor Twente en de wijde omtrek: "Het zou toch prachtig zijn als Oyfo over vijf jaar dé culturele hotspot van de regio is? Daar gaan we in elk geval wel voor"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.