Verkeer
Stuur appje
Zoek

Creatieve Hengelose jeugd kan vanaf september aan de slag in Studio15 Talenthouse

230704 studio15 almelo PR
In Almelo deden twintig jongeren mee aan het dj-project Spin-it. Dit zou vanaf september ook in Hengelo aangeboden kunnen worden.
Beeld: studio15 almelo

Na de zomer krijgt Hengelo een Studio15 Talenthouse, waar jongeren aan de slag kunnen met hun creativiteit. Vanuit het landelijke potje ‘Impuls Jongerencultuur 2022’ krijgt Hengelo 310.000 euro om zo'n talenthouse op te zetten. Overigens loopt Hengelo hiermee in Twente niet voorop: in Almelo, Oldenzaal en Enschede is Studio15 al actief.

Hazemeijer

Kunstinstelling Oyfo wordt de zogeheten 'penvoerder' voor het openen van een Studio15 Talenthouse in Hengelo. Metropool, Wijkracht en de scholen in het voortgezet onderwijs werken mee aan dit pilot-initiatief. Locatie wordt een ruimte op het Hazemeijerterrein, pal tegenover Oyfo.

Wethouder Marie-José Luttikholt: "Jongeren hebben in de coronaperiode veel moeten missen, ook op cultureel vlak. Deelname aan culturele activiteiten draagt bij aan de veerkracht en persoonlijke ontwikkeling van jongeren."

“Ik ben ervan overtuigd dat het een succes wordt.”

Pilot

De wethouder is blij met deze rijksbijdrage voor een pilot van in elk geval één jaar: "De Hengelose jeugd krijgt met Studio15 een eigen plek om kennis te maken én te experimenteren met allerlei culturele uitingen. Heel fijn dat Oyfo, Metropool en Wijkracht dit initiatief omarmen met de kennis en ervaring die zij in huis hebben. Ik ben ervan overtuigd dat het een succes wordt."

De kersverse directeur van Oyfo Marloes Nijhuis verwacht er veel van: "We krijgen geld voor één jaar, maar gezien de goede ervaringen die ze elders in Twente al hebben opgedaan met Studio15 ga ik ervan uit dat het in Hengelo niet bij deze pilot blijft. Daarvoor starten we dit in elk geval niet op."

Studio15 is vernoemd naar de locatie waar het enkele jaren geleden in Almelo is begonnen: aan de Kolthofsingel 15. Inmiddels hebben hier, maar ook in Oldenzaal en Enschede, honderden jongeren tussen de 12 en 30 jaar hun weg lokale filialen van Studio15 gevonden.

icon_main_info_white_glyph

Flexibel en gratis

Studio15 Talenthouse is drie dagen in de week geopend van 15.00 tot 22.00 uur, zodat jongeren zo flexibel mogelijk deel kunnen nemen. Deelname is gratis. Jongeren kunnen zelf bepalen met wie, wanneer en hoe vaak ze willen deelnemen. Het programma van Studio15 komt tot stand vanuit de vraag van jongeren zelf. Creatieve coaches helpen hen om hun dromen waar te kunnen maken. Ook biedt Studio15 een podium waar jongeren tijdens verschillende evenementen hun talent kunnen laten zien.

Samenwerking

Volgens wethouder Luttikholt is er ook in Hengelo behoefte aan 'een laagdrempelige plek voor jongeren waar cultuur en welzijn samenkomen en waar jongeren onder professionele begeleiding hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen': "Samenwerking tussen het culturele veld, de welzijnsorganisatie en het onderwijs is daarbij van cruciaal belang."

Uitwisseling

In Hengelo zijn een projectleider en een coach aangesteld en afhankelijk van de wensen van de deelnemende jongeren kan er meer knowhow worden ingehuurd. Daarbij zullen ook coaches worden uitgewisseld tussen de vier vestigingen van Studio15.

Kaliber Kunstenschool is de initiatiefnemer van het oorspronkelijke concept en blijft betrokken als ondersteuner, kennispartner en leermeester

1Twente Vandaag

Meer over Studio15 Talenthouse Hengelo op dinsdag 4 juli vanaf 16.00 uur bij 1Twente Vandaag. De nieuwe Oyfo-directeur Marloes Nijhuis is dan te gast in de dagelijkse nieuwsshow van 1Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.