Verkeer
Stuur appje
Zoek
20230621 Thumb Jagai Horstmanpark SVV Enschede Ernst Bergboer Wilco Louwes

Hoe SVV als eerste voetbalclub in Enschede de vinger opstak, maar nu met lege handen dreigt te staan

SVV'91 leeft al bijna tien jaar in een soort vagevuur tussen een verhuizing en een langer verblijf op het aan achterstallig onderhoud onderhavig Wethouder Horstmanpark. De Enschedese club stak als eerste vereniging de vinger op om met een vrijwillige verhuizing een bezuiniging binnen sportaccommodaties mogelijk te maken. Maar met een toezegging op zak, het behoud van een eigen clubgebouw, dreigt de Surinaamse Voetbalvereniging nu met lege handen achter te blijven. "Mijn leden zijn boos dat we zo veel vertrouwen in de gemeente hebben gehad."

De puzzel van verhuizende voetbalclubs in Enschede is bijna gelegd. Mede gedreven door bezuinigingen worden de komende jaren vijf sportparken afgestoten. Verenigingen die door de sluiting van hun accommodatie getroffen worden, moeten dus verhuizen. Het liefst naar zogeheten sportclusters, waar de gemeente wil helpen met het realiseren van gezamenlijke clubgebouwen.

Zelf aangeboden

Een van de voetbalverenigingen die noodgedwongen moet verkassen is SVV. De Surinaamse Voetbalvereniging werd in 1991 opgericht, speelde een tijdje op 't Zwering, maar is al dertig jaar gehuisvest op het Wethouder Horstmanpark. Het sportcomplex is voor de gemeente relatief duur in onderhoud, maar misschien wel belangrijker: de grond is in de toekomst een aantrekkelijke woningbouwlocatie.

Sportpark Diekman Oost Rtv Oost Marc Willighagen
Lees ook
Laatste puzzelstukjes in clustering voetbalclubs: Sportclub Enschede blijft op Diekman, SVV naar Zuid

Dat SVV moet verhuizen, is geen verrassing. Het is zelfs geen probleem, want in 2015 gaf de vereniging zelf aan dat zij daar voor open staat. Met leden die afkomstig zijn uit de hele stad, is SVV niet gebonden aan een bepaalde wijk. Wel is door de vereniging vanaf dag één een belangrijke wens gedeeld: een eigen kantine. Een belofte die door de toenmalige wethouder is gedaan, maar onlangs nog is herhaald.

Multifunctionele clubgebouwen

Ondertussen is er het nodige veranderd in het sportbeleid. Een noodzakelijke bezuiniging is niet meer de enige drijfveer om sportparken te sluiten en verenigingen te laten verhuizen. Soms spelen er andere (beoogde) ontwikkelingen mee, zoals de realisatie van het nieuwe trainingscomplex van FC Twente op Het Diekman of een derde bouwfase van woonwijk Het Leuriks.

“De Surinaamse gemeenschap heeft veel voor de samenleving van Enschede betekend. Wij hebben geen eigen kerk of een eigen café of een clubgebouw”

Daarnaast is het een vurige wens van de huidige coalitiepartijen om zogeheten mfsa's te realiseren, verspreid over de stad. Dat zijn multifunctionele sportaccommodaties of 'sportclusters', waar meerdere verenigingen en commerciële partners bij voorkeur hetzelfde gebouw delen, van waaruit zij ook een maatschappelijke bijdrage leveren. Denk daarbij aan een huiskamer van de buurt of het bieden van een kinderopvanglocatie.

Gemeente neemt regie

De totstandkoming van deze sportclusters vanuit pure vrijwilligheid, blijkt niet makkelijk. Voetbalverenigingen hebben immers elk hun eigen historie, identiteit en cultuur. Die gaan bij een fusie verloren, maar dreigen ook bij het 'samenwonen' onder druk te komen. Niet voor niets is er meer dan een jaar gesproken over een samengaan van FC Suryoye-Mediterraneo en FC Aramea met Victoria'28 op sportpark Wesselerbrink-Zuid, zonder dat het tot het beoogde resultaat heeft geleid.

icon_main_info_white_glyph

Vier sportclusters

Zo krijgen de sportclusters in Enschede invulling, volgens de laatste stand van zaken.
Zuid:
Bij Victoria'28 en FC Aramea op Wesselerbrink-Zuid voegen zich als het aan het college ligt Achilles Enschede (nu Horstlindelaan) en SVV'91 (nu Weth. Horstmanpark). De clubs moeten hun huidige stek respectievelijk medio 2025 en medio 2024 verlaten.
Noord: Op Sportpark Schreurserve krijgen vanaf medio 2024 Sparta Enschede en Vosta gezelschap van Phenix (nu Zuid Esmarkerrondweg) en TVV (nu Horstmanpark).
Oost:
In Glanerbrug is het de bedoeling dat Avanti-W en Eilermark hun accommodatie gaan delen met dorpsgenoot Sportlust. Die laatste club moet Sportpark Bultserve medio 2024 verlaten.
Diekman:
Voetbalvereniging De Tubanters deelt het complex Diekman-Oost na deze zomer met PW en Sportclub Enschede, die beide van Diekman-West overkomen. Ook voor American football (Broncos), beachvolleybal (Twente'05), handbal (EHC'95), frisbee (Disc Devils) is er speelruimte. Medio 2024 krijgt ook rugbyvereniging ERC'69 (nu Weth. Horstmanpark) er een eigen kantine.

De totstandkoming van sportclusters is een stoelendans. Een vertraging op het ene complex leidt tot vertraging elders. Onlangs zette de gemeenteraad druk op de ketel. Het college is opgedragen om voor deze zomer met een plan te komen waarin de min of meer gedwongen verhuisbewegingen van voetbalclubs zijn vastgelegd. Daarvan afwijken mag, maar dan hoeft de betreffende vereniging niet op financiering of actieve medewerking van de gemeente te rekenen. Bovendien staan de sluitingsdata van de vijf sportparken vast.

Excuses van de wethouder

SVV'91 verkeerde al een tijdje in de veronderstelling dat er een verhuizing zou plaatshebben naar het voormalige harmoniegebouw - tussen de kantines van FC Suryoye en UDI - aan de Geessinkweg. Nu is de club ingetekend in de mfsa aan de andere kant van Broekheurne-Ring met Victoria'28, FC Aramea en Achilles Enschede.

Sportpark Diekman Oost Rtv Oost Marc Willighagen
Lees ook
Nieuwe ronde in stoelendans van Enschedese voetbalclubs, rugbyers ERC krijgen volwaardig clubgebouw

De opname binnen het sportcluster op Wesselerbrink-Zuid is tegen de wens van - en de belofte aan - SVV'91 in. De vijf elftallen tellende Surinaamse voetbalvereniging zal straks namelijk een clubgebouw moeten delen met drie flink grotere clubs. Uit verder onderzoek zal nog moeten blijken of dat financieel überhaupt uit kan.

In de commissievergadering van afgelopen maandag bood wethouder Niels van den Berg zijn excuses aan richting SVV, omdat aan de eerdere toezegging van het harmoniegebouw niet tegemoet is gekomen. Volgens Van den Berg is uit nieuwe berekeningen gebleken dat de druk op de velden van FC Suryoye en UDI nu al te groot is.

Een eigen huis

SVV-voorzitter Rama Jagai waardeert het excuus van de wethouder. "Maar daar kopen we niets voor", zegt hij. "Daarmee hebben we geen eigen clubgebouw." Volgens Jagai is het voor een vereniging als SVV van levensbelang om een 'eigen huis' te hebben. "De Surinaamse gemeenschap heeft veel voor de samenleving van Enschede betekend. Wij hebben geen eigen kerk of een eigen café of een clubgebouw."

Rama Jagai Ernst Bergboer
Rama Jagai, voorzitter van SVV'91.
Beeld: 1Twente/Ernst Bergboer

In feite vervult de voetbalkantine die functie. Al benadrukt Jagai dat die kantine niet alleen is voorbehouden aan de Surinaamse gemeenschap. SVV'91 is door de jaren heen uitgegroeid tot een multiculturele vereniging. "Waar ook mensen die elders niet welkom zijn een helpende hand hebben gekregen en zich thuis zijn gaan voelen." De club vreest dat dat stukje identiteit verdwijnt als die thuishaven er niet meer is.

Laatste kans

Rama Jagai hoopt dat de gemeenteraad op andere gedachten komt en het college maandag een andere opdracht meegeeft. De oplossing is volgens hem simpel: alsnog verhuizen naar het voormalige harmoniegebouw bij UDI en FC Suryoye. Daar is immers in een eerder stadium al 50.000 euro voor gereserveerd voor verduurzaming. "Wij ruilen ons huidige gebouw, dat na 30 jaar hypotheek betalen van ons is, tegen het harmoniegebouw", aldus Jagai.

icon_main_info_white_glyph

'Wie zijn nou de experts?'

De meeste verenigingen lijken zich neer te leggen bij de keuze voor de sportclusters. Al is het soms met enige tegenzin, zoals Achilles Enschede, dat liever in Enschede-Noord was gebleven. Voorzitter Gerard Tenniglo van Victoria'28 zei maandagavond in de commissievergadering content te zijn dat er eindelijk schot zit in de mfsa in Zuid. Al is hij bezorgd over de veldbezetting als er straks 80 elftallen (40 teams en hun tegenstanders) moeten voetballen.
In de berekeningen van de gemeente zijn volgens Tenniglo de mini's (tot 6 jaar) niet meegerekend en wordt uitgegaan van vijf minuten warming-up. "Zo gaat dat niet in de praktijk. Wie zijn nou de experts? Wij toch?" Voor SVV is volgens Tenniglo geen plek. "Niet om SVV, dat is een prima club. Maar het betekent nog meer krapte. Breng SVV naar Zuid-Midden (harmoniegebouw, red.) en leg een extra veld aan. Daar is ruimte genoeg."

Het enige dat er volgens Jagai moet gebeuren, is dat er een nieuw voetbalveld moet worden aangelegd en mogelijk een uitbreiding in de kleedkamers moet worden gedaan. "Ook op Enschede-Zuid denken ze nu al dat er te veel druk is op de velden. Hoe of hoe: er zal dus moeten worden geïnvesteerd. Laat ons dan meteen een eigen clubgebouw hebben."

D66 doet een poging

In de gemeenteraad zal D66 komende maandag een amendement indienen, waarin het college wordt opgedragen om de verhuisbeweging van SVV'91 naar de velden bij UDI en Suryoye toch mogelijk te maken. Door bijvoorbeeld te investeren in een extra veld. Het is nog niet duidelijk in hoeverre de coalitiepartijen bereid zijn om alsnog aan de wens van en belofte aan de Surinaamse Voetbalvereniging tegemoet te komen.

Zo niet, dan vreest Jagai dat het uiteindelijk slecht zal uitpakken voor zijn club. "Wij waren de eerste vereniging die de vinger opstak en zei: 'wij doen hier aan mee'", aldus de voorzitter. "Nu zijn mijn leden boos op het bestuur, dat wij al die tijd zo veel vertrouwen in de gemeente hebben gehad."

20221121 Sportcluster Enschede Zuid
Op sportpark Wesselerbrink-Zuid (onder) zijn huidige bespelers Victoria'28 en FC Aramea met Achilles Enschede en SVV'91 ingetekend. SVV wil juist een eigen kantine tussen UDI en FC Suryoye op sportpark Wesselerbrink-Midden (boven).
Beeld: Google Earth
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.