Verkeer
Stuur appje
Zoek

Solar Team Twente presenteert tiende zonneauto RED X op spectaculaire wijze: 'Die lach gaat niet meer van mijn gezicht'

In aanloop naar de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge in Australië heeft het Solar Team Twente donderdagavond de tiende zonneauto RED X onthuld. Dat gebeurde op indrukwekkende wijze in een fabrieksloods van Stork in Hengelo. Zo'n zevenhonderd genodigde gasten waren er getuige van.

Presentatie

In een grote, leegstaande fabrieksloods van de oude Stork fabriek in Hengelo werd het doek van RED X op spectaculaire wijze weggetrokken door een 10-tons kraan. Na het optrekken van de rook kwam de tiende zonneauto tevoorschijn. Duidelijk werd dat de studenten gekozen hebben voor een driewielig bullet-ontwerp, vergelijkbaar met de voorganger RED Horizon uit 2021. In de laklaag zijn zowel het Twentse rood als de Nederlandse driekleur verwerkt. "Over dit moment hadden we alleen kunnen dromen. Die lach gaat niet meer van mijn gezicht", aldus teammanager Kirsten Bouwman.

Red X Presentatie Auto reveal
De auto werd tijdens een spectaculaire ceremonie onthuld
Beeld: 1Twente

Innovatie

Het team kon eindelijk onthullen welke innovaties de afgelopen 10 maanden zijn ontwikkeld. Het team heeft hard gewerkt waarbij de meest zichtbare innovatie het zonnepaneel is. De zonnecellen zijn op een bijzondere manier geassembleerd waardoor de auto smaller ontworpen kon worden. Onder andere hierdoor heeft het team 10% van de luchtweerstand verminderd. "Hier zijn wij met het technische team heel druk mee geweest en om de auto in zijn volledigheid te zien, dat maakt je trots.", lacht technisch manager Tim Woertman.

De energie van het paneel wordt nóg efficiënter gebruikt door vernieuwde batterijtechnologieën en een verbeterde aandrijflijn.

Red X Presentatie publiek
Er waren ruim 700 (!) mensen aanwezig in de fabriekshal in Hengelo
Beeld: 1Twente

Geheim

Het team liet nog niet alles laten zien tijdens de Car Reveal. Naast de innovaties die het team noemt is er nog een geheim wapen. Het team werkt aan een project waarmee ze ervan overtuigd zijn als eerste te zullen finishen in Adelaide. Wat het project is laten ze nog even in het midden, maar een deel van het team zal eerder naar Australië gaan om deze “racewinnende innovatie” vorm te geven.

Red X Presentatie Auto Reveal 2
Het publiek kon een eerste blik werpen op de nieuwe zonneauto
Beeld: 1Twente

In de presentatie werd er grappend gepraat over het moment dat de auto gekeurd zal worden twee dagen voor de race. "Dan staan de teams met telelens te kijken wat voor innovatie wij hebben aangebracht. Zo proberen ze hun auto nog snel een kleine boost te geven.", zegt Bouwman. Het team hoefde echter niet te wachten tot die keuring. "In het publiek zaten teams uit Eindhoven, Groningen en zelfs een Belgisch team. Ik heb de camera's al gespot." lacht bouwman.

icon_main_info_white_glyph

Wat is het Solar Team Twente?

Solar Team Twente is een studententeam gevormd door studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente. Het team ontwerpt en bouwt anderhalf jaar lang aan de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Met deze zonneauto zal het team op 22 oktober 2023 samen met50 andere teams aan de start staan van de Bridgestone World Solar Challenge in Darwin, Australië.

Solar Team Twente komt uit in de Challenger Class, vergelijkbaar met de Formule 1 binnen het reguliere autoracen. Het doel is om na 3021 kilometer op enkel zonne-energie, als eerste de finish te passeren in Adelaide. Het studententeam gaat de eerst keer sinds vier jaar weer deelnemen aan ‘s werelds grootste solar race. Na het behalen van de titel in de alternatieve Solar Challenge Morocco in 2021 zijn de verwachtingen van de Twentse studenten hooggespannen.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.