Verkeer
Stuur appje
Zoek

Groot deel Hengelose politici heeft wel eens te maken gehad met intimidatie of agressie

Vierentwintig Hengelose politici hebben de 1Twente-enquête 'Bedreiging, agressie en verbaal geweld in de gemeentepolitiek' ingevuld. 12,5 procent van hen geven aan zich 'wel eens onveilig te voelen als raadslid, collegelid of fractievertegenwoordiger'. De helft heeft als politicus wel eens te maken gehad met agressie of geweld. Maandag 19 juni staat het onderwerp op de agenda van de maandelijkse talkshow Hengeloos Peil.

Twentse steden

Het wordt steeds lastiger voor politici om vrijuit hun mening te verkondigen, zonder het gevaar te lopen te worden beschimpt, lastiggevallen en zelfs bedreigd. 1Twente wilde weten hoe het zit met de politiek in de grote Twentse steden. Er is een enquête gestuurd naar raadsleden, fractievertegenwoordigers en collegeleden in Hengelo, Enschede en Almelo. Men kon de enquête anoniem invullen.

230619 enquete vraag 7 NIEUW 1 TWENTE
De verschillende manieren waarop en waar de bedreigingen en intimidaties werden geuit.
Beeld: Survio / 1Twente

De helft was één keer of vaker doelwit

De Hengelose resultaten (17 raadsleden, 2 collegeleden en 5 fractievertegenwoordigers) leveren opvallende resultaten op. Of moeten we zeggen: in deze polariserende maatschappij zijn deze antwoorden te verwachten? Waar op de vraag 'Heeft u wel eens te maken gehad met agressie, geweld en/of bedreigingen?' 37,5% 'ja' zegt, gaat dat percentage ineens omhoog als wordt gevraagd naar de frequentie van deze incidenten: dan is de helft minstens 1 keer of vaker doelwit geweest van agressie of geweld.

Een kanttekening: Ongeveer de helft van de aangeschreven politici heeft de enquête ingevuld, dus we kunnen geen exacte cijfers overleggen en daarbij zijn de begrippen 'bedreiging', 'agressie' en 'verbaal geweld' natuurlijk subjectief; niet iedereen verstaat er hetzelfde onder.

“Kan ik nog wel een poster ophangen? Dan weten ze waar een GroenLinkser woont!”
icon_main_info_white_glyph

Geertshuis en Boers in Hengeloos Peil

De juni-editie van Hengeloos Peil wordt maandag 19 juni van 19.00 tot 20.00 uur opgenomen in de bieb. In deze aflevering schuiven raadsleden Mitchell Boers en Brian Geertshuis aan om te praten over intimidatie en agressie in de lokale politiek. Boers is behalve VVD-raadslid ook landelijk talentmanager voor de liberalen. Hij weet dus wat er in den lande speelt. En Geertshuis is het Hengelose gezicht van de partij, die in de ogen van velen mede symbool staat voor de verruwing van de politiek, Forum voor Democratie. Publiek is welkom vanaf 18.45 uur in de bieb. Het programma is op donderdag 22 juni om 22.00 uur en op zondag 25 juni om 11.00 uur te zien op het tv-kanaal van 1Twente.

Aangifte

In de meeste gevallen ging het om intimidatie (7 personen) en uitgescholden worden (6), waarbij van uitgescholden worden natuurlijk ook een intimiderende werking kan uitgaan. Drie keer had iemand wel eens te maken met bedreigingen. Dit gebeurde online (9 personen), op straat (7) en zelfs in de raadszaal (4). In één geval werd iemand thuis of op het werk lastiggevallen. Fysiek geweld was nimmer aan de orde en één keer deed iemand aangifte.

Eén van de geënquêteerden voelt zich 'niet altijd vrij om alles te bespreken' en 6 mensen zeggen dat ze 'altijd op hun woorden letten'.

Raadsleden, collegeleden en fractievertegenwoordigers uit Hengelo kunnen de vragenlijst de komende dagen nog invullen via de toegestuurde link. De meest actuele cijfers worden later in een Twentebreed artikel gepresenteerd.

icon_main_info_white_glyph

Opgekropte woede

Een volksvertegenwoordiger van GroenLinks werd tijdens een bijeenkomst van de Twenteraad met als thema 'boeren, stikstof en perspectief' agressief aangesproken met 'jullie, van GroenLinks...'. Dat kwam volgens deze politicus intimiderend over: "Het was niet eens aan mij gericht als persoon, maar tegen de groep die ik vertegenwoordig en waar ik het grotendeels mee eens ben. Ik stond voor iets waarover klaarblijkelijk veel opgekropte woede zat bij deze persoon. De man zei dat 'Nederland de wereld niet op een biologische manier kan voeden' en hij liep boos weg. Er was geen uitleg, geen uitwisseling van kennis of gezichtspunten, niets. Ik vond dat wel eng. Blijkbaar zit er veel woede en wat als die woede omslaat in geweld? Met de PS-verkiezingen heb ik me serieus afgevraagd: kan ik nog wel een poster ophangen? Dan weten ze waar een GroenLinkser woont."

Enkele reacties van geënquêteerden

'Ik word regelmatig aangesproken op disfunctioneren ván en wantrouwen ín de landelijke overheid, dat zich vertaalt naar lokale dossiers. We beginnen dan al met een 2-0 achterstand.'

'Agressie tegen lokale politici valt volgens mij nog wel mee, maar opruiing via social media komt wel veel voor, waarbij soms stemmingen of artikelen worden gedeeld, waar de context ontbreekt. Van collega-politici heb ik wel eens gehoord dat ze afkeurende persoonlijk berichten hebben gekregen.'

'Wellicht ontgaan mij digitale bedreigingen, omdat ik mezelf heb beloofd niet naar reacties op social media te kijken. Dat lukt niet altijd, maar die reacties die ik gelezen heb, waren niet bedreigend of intimiderend.'

'Ik denk dat het merendeel van agressie en bedreiging zich afspeelt op 'sociale' media. Ik ben daar niet op actief en dat scheelt ongetwijfeld een hoop.'

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.