Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hoe je kan scheiden zonder schade? Nieuw loket van start in Almelo

Wanneer je in het huwelijksbootje stapt, is dat voor het leven. Of zolang de liefde duurt: in Almelo was in 2022 in totaal één op de tien inwoners gescheiden, stelt het CBS. En dat is hoger dan het gemiddelde van een op de twaalf in TWente. De gemeente wil inwoners die gaan scheiden goed begeleiden. Daarom is het platform ‘Kind en Scheiding Almelo’ opgericht waar mensen vragen kunnen stellen over scheiden, maar ook over relatieproblemen.

Het platform heeft een gestalte gekregen van een website waar mensen terecht kunnen voor informatie en vragen. “We willen ervoor zorgen dat mensen op een goede manier scheiden, zodat kinderen er zo min mogelijk last van hebben”, zegt projectleider Noortje Schuddebeurs van welzijnsorganisatie Avedan bij 1Twente Vandaag.

Te groot conflict

Schuddebeurs vertelt over het belang van het platform: “Kinderen krijgen tijdens een scheiding niet altijd aandacht en die willen we niet in de kou laten staan. We willen daarbij beter kunnen inspelen op complexe scheidingen. Bij een complexe scheiding hebben de ouders een te groot conflict en is er geen samenwerking meer mogelijk. Zo’n conflict kan heel schadelijk zijn. We zien dat dat toeneemt en we willen er samen voor zorgen dat dat minder wordt. ”

Later ook scheiden

De gevolgen kunnen groot zijn voor kinderen legt Schuddebeurs uit: “Moeite met slapen en concentratieproblemen zijn voorbeelden. Als kinderen volwassen worden, zie je vaak dat ze ook gaan scheiden. Ze hebben vaker een lagere opleiding. Bijvoorbeeld omdat ze moeten verhuizen tijdens de schoolperiode of met andere dingen bezig zijn dan huiswerk. Kinderen dragen een andere belasting mee.” Het kan echter ook positief zijn: “Soms ervaart een kind rust, omdat er eerst juist veel ruzie was en na de scheiding niet meer.”

icon_main_info_white_glyph

PACT scheiden zonder schade

Het informatieloket is voortgevloeid uit de Almelose samenwerking ‘PACT scheiden zonder schade’. PACT is geen afkorting, maar staat voor alle negentien organisaties die zich samen hard maken om schade door scheiden te beperken. Denk aan organisaties zoals jeugdbescherming, de ggd, Avedan, maar ook advocaten en mediators. Op de website www.goeduitelkaaralmelo.nl kunnen mensen alle informatie vinden.

Voor iedereen

Bij het loket ‘Kind en Scheiding Almelo’ kan iedereen terecht met vragen over scheiden zegt Schuddebeurs. “Het is voor ouders die scheiden, voor kinderen, familie, opa’s en oma’s. Wat je vaak niet doorhebt, is dat scheiden iedereen treft. Opeens ben je je schoondochter kwijt of weet je niet hoe je als opa of oma contact kan onderhouden met kleinkinderen. Ook juist voor familie en vrienden is het een plek om vragen te stellen. Hoe kun je je naaste het beste steunen?”

Eigen ervaring

“Vanuit PACT zijn we met een team van vijf medewerkers die vragen beantwoorden. Denk aan een tienercoach, een advocaat mediator en iemand die veel weet over stiefgezinnen. De vragen kunnen nu via de site gesteld worden. Dan kunnen we telefonisch in gesprek of we kunnen met elkaar kijken naar de situatie.” Zelf is Schuddebeurs ervaringsdeskundige: “Mijn ouders zijn gescheiden dus ik weet zelf hoe het is. Ik ben mediator geweest bij scheidingen waardoor ik het proces ken.”

Waarom nou in Almelo?

Het platform is specifiek opgezet voor Almeloërs: “We zijn gestart in Almelo, omdat het percentage vrij hoog is als je kijkt naar de rest van Twente”, zegt Schuddebeuers. Het begint in Almelo, maar het hoeft helemaal niet alleen op Almelo gericht te blijven: “Ik zie het als olievlek die zich moet verspreiden.”

20230320 Kelly sikkema unsplash gebroken hart
Lees ook
Een op de tien inwoners van Almelo gescheiden, hoogste aantal van Twente

Belangrijkste tip

Volgens Schuddebeurs is dit beste tip: “Dat je als ouder blijft zeggen dat je vader en moeder altijd bij je horen.” Wanneer het voorkomt dat een ouder verschrikkelijke dingen over de ander zegt, komt het kind knel te zitten geeft Schuddebeurs aan. “Je bent gemaakt door alle twee en je hebt loyaliteit naar alle twee. Het is lastig als je zou moeten kiezen. Soms kan dat niet anders, maar vaak is het niet nodig.”

Taboe

Bij relatieproblemen kunnen mensen ook terecht bij de website: “Het is een taboe om hulp te vragen. Terwijl er vaak zoveel aan te doen is en je bent ooit heel erg verliefd op elkaar geworden. Daar is een reden voor geweest. Als mensen in Denemarken gaan scheiden, krijgen ze zelfs eerst relatietherapie. Dan kun je beter begrijpen waarom het mis is gegaan tussen mensen. Dan kun je beter scheiden of zelfs bij elkaar blijven”, aldus Schuddebeurs

Vraag aan Almeloërs

In het najaar moet het loket meer vorm krijgen en wordt er campagne gevoerd, geeft Schuddebeurs aan: “We zijn aan het experimenteren met hoe scheidende mensen de familie beter kunnen informeren en activeren. We zijn ook aan het onderzoeken hoe om te gaan met complexe scheidingen. Vragen kunnen nu online gesteld worden, maar ik verwacht dat het eind dit jaar groter is geworden en beter bereikbaar.” Iedereen kan meedenken: “Als er iemand is met een onderwerp waar die ideeën over heeft, dan zou ik die heel graag spreken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.