Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo's raadslid uit zorgen over criminele jeugd: 'Ouders hebben maar beperkte invloed'

Naar aanleiding van de geweldsincidenten begin 2022 in Hengelo, waarvoor vorige maand tien pubers voor de rechter moesten verschijnen en relatief zware straffen opgelegd hebben gekregen, heeft raadslid Jeffrey Scholten van Hengelo's grootste partij Burgerbelangen vragen gesteld aan het college van B en W. "Hoe kan zoiets zo plotseling gebeuren en wat kunnen we als gemeente doen om dit in de toekomst te voorkomen?"

Bezorgde ouder

In 1Twente Vandaag gaf Scholten te kennen dat hij de vragen heeft gesteld als betrokken inwoner en raadslid van Hengelo, maar ook als bezorgde ouder: "Ik heb zelf vier kinderen in de leeftijd van 1 tot 9 jaar. De oudste zit in groep 5 en laatst hoorde ik hem wat straattaal uitkramen, waar de honden geen brood van lusten. Ik vroeg 'm of ie wist wát ie zei. Niet dus. Ik ben daarna het gesprek met hem aangegaan."

Carlo Dronkers Ernst Bergboer
Lees ook
Officier van justitie na geweldsexplosie Hengelo: 'Ouders, let op uw kinderen!'

Geweldsfilmpjes

Scholten hoopt dat andere ouders ook het gesprek met hun opgroeiende kinderen blijven zoeken, om nieuwe uitwassen te voorkomen."Ik zie ook die filmpjes waarin jongeren voorkomen, die in elkaar worden geslagen en denk dan: het zal je kind maar wezen, die daar wordt gemolesteerd óf die daar bezig is iemand in elkaar te trappen. Ik geef mijn kinderen nu al mee dat ze niet moeten meegaan in die dingen, maar je hebt ze niet altijd in de buurt en er komt een moment dat je ze los moet laten."

Dat het om kinderen uit relatief normale gezinnen gaat, die dit buitensporige geweld gepleegd hebben, baart me Scholten vooral zorgen: "Je hebt als ouders maar beperkte invloed. Je weet vaak niet met wie je kinderen in aanraking komen en welke invloed die leeftijdsgenoten precies hebben."

“Je weet vaak niet met wie je kinderen in aanraking komen en welke invloed die leeftijdsgenoten precies hebben.”

143 miljoen euro

Er is vanaf 2025 structureel 143 miljoen euro Rijksgeld beschikbaar voor de aanpak van jeugdcriminaliteit. Scholten heeft het college van B en W gevraagd of Hengelo ook een aanvraag voor geld uit die subsidiepot heeft gedaan: "Ik weet dat Enschede een aanvraag heeft gedaan en hoop dat Hengelo hetzelfde gaat doen. Ik heb daar echter nog niks over gehoord."

'Hengelo krijgt geen geld'

Uit onderzoek van 1Twente blijkt dat Hengelo géén geld uit dat potje heeft gekregen, noch zal gaan krijgen. 27 Nederlandse gemeenten konden aanspraak maken op een deel van die 143 miljoen euro (jaarlijks vanaf 2025), maar Hengelo staat niet in het rijtje dat geld krijgt. De vraag die nu uitstaat bij de gemeente Hengelo is of Hengelo dat geld wel heeft aangevraagd, maar niet gekregen óf dat Hengelo überhaupt geen aanvraag heeft gedaan. Wordt vervolgd.

icon_main_info_white_glyph

Deze gemeenten mogen jaarlijks 143 miljoen euro verdelen

Voor de aanpak van jeugdcriminaliteit is voor 27 gemeenten in Nederland vanaf 2025 structureel 143 miljoen euro per jaar beschikbaar gesteld door Justitieminister Dilan Yesilgöz en minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming. Zij willen met een brede aanpak voorkomen dat kinderen, jongeren en jongvolwassenen in aanraking komen met criminaliteit en daarin doorgroeien. Vorig jaar zijn de eerste 15 gemeenten begonnen met hun aanpak in de wijken, waar de risico’s het grootst zijn dat jongeren worden geronseld voor criminele klusjes en doorgroeien in een carrière op het verkeerde pad. Het gaat om wijken in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Heerlen, Leeuwarden, Lelystad, Nieuwegein, Rotterdam, Schiedam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad. Daar komen nu wijken in Delft, Dordrecht, Roosendaal en Vlaardingen bij en mogelijk ook wijken in Enschede, Almere, ’s-Hertogenbosch, Nijmegen, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen en Maastricht als hun voorstellen goed bevonden worden door de ministeries.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.