Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Europees subsidieprogramma LEADER vraagt om input voor leefbaar platteland Noordoost Twente

02032023 Tubbergen Geesteren Initiatievenmarkt LEADER
LEADER Noordoost Twente met de oranje Jeep in Geesteren
Beeld: Twente FM

GEESTEREN - “De kern van Oldenzaal is al te groot en mag niet meedoen, het buitengebied daarentegen wel. Het is echt voor het landelijk gebied”, zegt Saskia Wiegers van LEADER Noordoost Twente. Mensen hebben de mogelijkheid om hun initiatief, dat bijdraagt aan de leefbaarheid van het platteland, te pitchen voor een subsidie.

Ideeën die in aanmerking komen lopen uiteen van het bouwen van een 'huiskamer' waar dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten, tot het realiseren van verhalen langs een fietsroute die de geschiedenis van de omgeving vertellen.

De LEADER subsidie heeft in de periode van 2012-2022 al verschillende projecten ondersteund. Kosten van deze projecten worden voor de helft betaald door de Europese subsidie, tot 100.000 euro. “Met de afspraak dat initiatiefnemers de andere 100.000 of meer inleggen”, zegt Wiegers.
“De nieuwe regels zijn nog niet vastgesteld, maar dit willen wij samendoen met input van inwoners”, stelt Wiegers. Deze input verzamelt zij samen met collega’s in de gemeenten Losser, Tubbergen en Dinkelland. “We hebben vorige week in Losser gestaan, staan nu in Geesteren, en volgende week in Deurningen en Weerselo.”

In Geesteren wordt de stand van LEADER druk bezocht. Wiegers spreekt verschillende bewoners met mooie initiatieven. “Er staat hier een man van een voetbalverenging die plannen heeft om het dorp meer bij de verenging te betrekken. Ook hebben wij contact met een vogelwerkgroep die de diversiteit van vogels in Twente aantrekkelijk willen maken voor toeristen.”

“Als je input wil geven voor de nieuwe periode dan is er op onze website een enquête. Zo weten wij wat mensen uit Noordoost Twente belangrijk vinden”, zegt Wiegers.

Europese subsidie

LEADER is een Europese subsidieregeling voor de versterking van het landelijk gebied, de sociale cohesie en het behoud en verbetering van het voorzieningenniveau. In de praktijk kunnen dit maatschappelijke, culturele of recreatieve projecten zijn. De nieuwe LEADER-periode start in 2023 en loopt tot en met 2027. Voor deze periode is 73 miljoen euro beschikbaar.

De LEADER subsidieregeling, die ruim dertig jaar bestaat, maakt deel uit van het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (EGL). Deze wordt in 2023 in gewijzigde vorm voortgezet. Nederland kent in de nieuwe periode 29 LEADER-gebieden, waarbij Twente is verdeeld onder Zuidwest Twente en Noordoost Twente.


http://www.leadernoordoosttwente.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.