Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
In samenwerking met
Twente FM logo

Tegenstrijdige belangen en overeenkomsten bepalen ook de Twentse waterschapsverkiezingen

15032023 Twente Waterschap Verkiezingen
Het belang van water voor Vogelwerkgroep Geesteren.
Beeld: Twente FM

TWENTE -

“Als er geen water is, is er geen leven. Dan is alles over en uit”, aldus een vertegenwoordiger van Vogelwerkgroep Geesteren. De agrarische sector heeft andere belangen: “Soms moet je knijpen met je water en soms moet je sneller gaan afvoeren voor de groei van onze gewassen, daar moet je een balans in vinden”. Naast de verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn er woensdag 15 maart ook verkiezingen voor de vertegenwoordigers van de Waterschappen.

‘Vliegvlug’

Maar ook de Vogelwerkgroep Geesteren is op zoek naar de juiste balans als het gaat om de stand van het water. “Als het te drassig is gaat er geen vogel in zitten”, zegt Theo Lohuis van de vogelwerkgroep. “Is het heel droog dan gaat het bodemleven naar beneden en is het onbereikbaar voor de kuikens waardoor deze nooit ‘vliegvlug’ worden”, vult zijn collega Hennie Schroder aan.

Zelf verantwoordelijk

“De boer wil over het algemeen vroeg het land bemesten, dat mag vanaf 15 februari. Dan wil je geen hoog waterpeil hebben. Daarna wil je het water graag vast houden voor de voeding van de gewassen”, aldus Hubert Stevelink namens Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Noord-Oost Twente. Volgens hem kunnen de boeren prima ‘zelf spelen met hun waterniveau door stuwen aan te leggen in hun eigen sloten, waardoor ze zelf verantwoordelijk worden.’

Walhalla

Lohuis en Schroder van de Vogelwerkgroep Geesteren streven naar ‘heel veel weidevogels, bloemen- kruidenrijk, daar komen insecten op af en daar lopen de kuikens tussendoor.’ Het plas dras gebied in in Geesteren waar Twente Fm samen met de vogelliefhebbers een kijkje mocht nemen is volgens hen ‘een walhalla voor vogels.’

Vechtstromen

Als inwoners van Nederland hebben we belang bij een goed waterbeheer, waar we voor betalen. Waterbeheer heeft invloed op hoe we wonen, werken en recreëren. Daarom worden één keer in de vier jaar verkiezingen georganiseerd waarin burgers mee beslissen over de samenstelling van het bestuur van het regionale waterschap. In Twente is dat Waterschap Vechtstromen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.