TWENTE -
“Als er geen water is, is er geen leven. Dan is alles over en uit”, aldus een vertegenwoordiger van Vogelwerkgroep Geesteren. De agrarische sector heeft andere belangen: “Soms moet je knijpen met je water en soms moet je sneller gaan afvoeren voor de groei van onze gewassen, daar moet je een balans in vinden”. Naast de verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn er woensdag 15 maart ook verkiezingen voor de vertegenwoordigers van de Waterschappen.
Maar ook de Vogelwerkgroep Geesteren is op zoek naar de juiste balans als het gaat om de stand van het water. “Als het te drassig is gaat er geen vogel in zitten”, zegt Theo Lohuis van de vogelwerkgroep. “Is het heel droog dan gaat het bodemleven naar beneden en is het onbereikbaar voor de kuikens waardoor deze nooit ‘vliegvlug’ worden”, vult zijn collega Hennie Schroder aan.
“De boer wil over het algemeen vroeg het land bemesten, dat mag vanaf 15 februari. Dan wil je geen hoog waterpeil hebben. Daarna wil je het water graag vast houden voor de voeding van de gewassen”, aldus Hubert Stevelink namens Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Noord-Oost Twente. Volgens hem kunnen de boeren prima ‘zelf spelen met hun waterniveau door stuwen aan te leggen in hun eigen sloten, waardoor ze zelf verantwoordelijk worden.’
Lohuis en Schroder van de Vogelwerkgroep Geesteren streven naar ‘heel veel weidevogels, bloemen- kruidenrijk, daar komen insecten op af en daar lopen de kuikens tussendoor.’ Het plas dras gebied in in Geesteren waar Twente Fm samen met de vogelliefhebbers een kijkje mocht nemen is volgens hen ‘een walhalla voor vogels.’
Als inwoners van Nederland hebben we belang bij een goed waterbeheer, waar we voor betalen. Waterbeheer heeft invloed op hoe we wonen, werken en recreëren. Daarom worden één keer in de vier jaar verkiezingen georganiseerd waarin burgers mee beslissen over de samenstelling van het bestuur van het regionale waterschap. In Twente is dat Waterschap Vechtstromen.