Verkeer
Stuur appje
Zoek

Meer groen en water vasthouden: GroenBlauw Enschede gaat verder in ‘t Zwik

230923 groenblauw twekkelerveld 1 FOTO FRANKLIN VELDHUIS JPG
GroenBlauw Twekkelerveld begon al eerder in een ander gedeelte van de Enschedese wijk
Beeld: FRANKLIN VELDHUIS / 1TWENTE

De gemeente Enschede zet een volgende stap in het project GroenBlauw Twekkelerveld. Gedurende de komende jaren ondergaan enkele straten in 't Zwik een vernieuwing van het riool en wordt er onderhoud aan de weg uitgevoerd. Dit betekent dat de straten opnieuw ingericht worden op een 'klimaatadaptieve en biodiverse' manier. Hoe dat eruit gaat zien wordt bepaald samen met de inwoners van de buurt. Het plan wordt in 2025 uitgevoerd.

De Cort van der Lindenlaan, Zwikslaan, Zwiksplein, Groen van Prinstererlaan, Doctor Schaepmanlaan, Thorbeckelaan en Van Kolstraat krijgen twee riolen: een buis voor afvalwater en een buis voor regenwater. "Dit is onderdeel van het plan om in de toekomst in heel Twekkelerveld aparte rioolbuizen voor regenwater en voor afvalwater te hebben liggen", aldus wethouder Leefomgeving Marc Teutelink.

Water vasthouden

In ’t Zwik worden plekken gecreëerd die water opvangen en vasthouden. Water kan in de grond trekken in wadi’s, (verlaagde) groenstroken en tuinen. Als water in ‘t Zwik in de grond trekt, stroomt het niet naar lagere plekken in de wijk.

Nog meer groen

’t Zwik kent al veel groene gedeeltes, maar er zijn er ook plekken waar veel tegels liggen. Waar mogelijk wordt steen vervangen door verschillende soorten bloeiende planten en bomen. Deze koelen de omgeving als het warm is. Ook kunnen dieren zoals insecten, vogels en vlinders leven in het groen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.