Verkeer
Stuur appje
Zoek

Opluchting en gemengde gevoelens bij raadsleden: 'Maar nu is het wel een zwembad voor alle Enschedeërs'

Het is niet de vraag óf het aangepaste zwembadvoorstel aankomende maandag door de Enschedese gemeenteraad komt, want zelfs vakanties kunnen deze keer geen roet in het eten gooien. Het is alleen nog de vraag hoeveel oppositiepartijen zich in de plannen kunnen vinden. Op voorhand zijn twee grote criticasters van het eerdere voorstel, het CDA en de PVV, positief gestemd. "Al verdient dit proces niet de schoonheidsprijs", aldus Mart van Lagen (CDA).

Amper drie weken geleden, op maandag 15 mei, stemde de gemeenteraad het voorstel voor de bouw van een nieuw zwembad op Het Diekman weg. Dat kon gebeuren, omdat de oppositiepartijen door de vakantie van drie fractieleden van coalitiepartij Burgerbelangen in de meerderheid waren. Belangrijkste redenen om tegen te stemmen waren het ontbreken van een financiële dekking voor de totale investering van meer dan 30 miljoen euro en het ontbreken van recreatieve elementen in het bouwplan.

20230424 Zwembad sportaal impressie 1
Lees ook
Krijgt Enschede toch een zwembad mét glijbaan? Nieuw voorstel met hoge spoed in gemeenteraad

Naar elkaar luisteren

Na het debacle van de raadsvergadering organiseerde wethouder Niels van den Berg deze week een 'benen op tafel-overleg' met de sportwoordvoerders van alle gemeenteraadsfracties. Doel daarvan was om te kijken wat er nodig is om het voorstel toch met bredere steun door de gemeenteraad te krijgen. Behalve een deugdelijke financiële dekking, is dat het toevoegen van speeltoestellen. Binnen de aanbesteding is nog wat financiële ruimte gevonden voor een peuterbad, een waterval, klimtoestellen en een familieglijbaan.

“De wethouder schreef vorige week in een brief aan de gemeenteraad dat het niet aannemen van het voorstel pijnlijk was voor de stad. Maar het levert uiteindelijk wel een beter plan op”

VVD-fractieleider Malkis Jajan probeerde in de laatste raadsvergadering met een toezegging van de wethouder deze ruimte te benutten voor speelelementen de tegenstemmers over de streep te krijgen. Dat alleen was niet genoeg. "We hebben de afgelopen jaren altijd een recreatieve functie in het nieuwe bad gewild. Toen kon dat niet, maar nu gelukkig wel", zegt Jajan.

Bij Burgerbelangen vergeten ze het verloop van de laatste vergadering het liefst, maar zijn er de afgelopen wel goede lessen geleerd. "Het is belangrijk om te luisteren naar elkaar", zegt fractieleider Barry Overink. "Wat wordt er bedoeld met recreatieve elementen? Dat hebben we in de raad nooit helder gehad met elkaar." Overink staat nog altijd achter het idee dat Enschede geen nieuw recreatiebad à la Aquadrome bouwt, maar kan goed leven met de recreatieve elementen. "Het is mooi dat we brede steun lijken te hebben."

Zwembad voor iedereen

Bij twee grote criticasters van het zwembadplan, Mart van Lagen (CDA) en Hidde Heutink (PVV), overheerst nu een positief gevoel. Al zijn er ook gemengde gevoelens. "Het hele proces verdient niet de schoonheidsprijs", vindt Van Lagen. Niet voor niets steunde zijn CDA - en de andere oppositiepartijen - de door de PVV ingediende motie van afkeuring tegen het college.

Heutink verwacht daarom maandagavond nog wel wat antwoorden van wethouder Niels van den Berg. "Die schreef vorige week in een brief aan de gemeenteraad dat het niet aannemen van het voorstel pijnlijk was voor de stad. Maar het levert uiteindelijk wel een beter plan op. Ze mogen dus wel vaker op vakantie bij BBE."

Lees verder onder de afbeelding

20230602 Familieglijbaan zwembad gemeente enschede
Een voorbeeld van recreatieve elementen: een familieglijbaan en klimtoestellen. Daarnaast komt er ook een waterval en een peuterbad.
Beeld: Gemeente Enschede

Maar het toevoegen van speelelementen is wel iets anders dan het bouwen van een recreatiebad, beseffen de oppositieleden. "Toch ben ik positief", zegt Van Lagen. "Na de vergadering hebben sportverenigingen ons echt op het hart gedrukt dat langer doorgaan met Aquadrome en Het Slagman niet kan. Het belangrijkste is dat er nu een zwembad komt voor alle Enschedeërs. Dat het zo duur wordt hoort bij deze tijd, maar is wel even slikken."

Paar nachten slapen

Ook de PVV zal instemmen met het voorstel. Heutink: "Ik denk dat dit voor alle doelgroepen goed is. Een bad voor iedereen, dat kan ik wel verkopen. Het is jammer dat we daarvoor eerst een voorstel hebben moeten wegstemmen." Een andere kritische stem in de zwembaddiscussie, GroenLinks, zal er nog een paar nachten over slapen.

“Het is nog steeds een enorme smak geld en daarom vragen we ons af of renovatie van Aquadrome niet toch beter is.”

"Dit is met stoom en kokend water in elkaar gezet. Dat voelt ergens ook niet lekker", zegt fractieleider Bart Peeters Weem. "Het is nog steeds een enorme smak geld en daarom vragen we ons af of renovatie van Aquadrome niet toch beter is. Maar toegegeven: er zijn goede stappen gezet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.