Verkeer
Stuur appje
Zoek

Krijgt Enschede toch een zwembad mét glijbaan? Nieuw voorstel met hoge spoed in gemeenteraad

20230424 Zwembad sportaal impressie 1
Een impressie van het nieuwe zwembad op Het Diekman.
Beeld: Sportaal

Slechts twee weken na het politieke debacle stemt de gemeenteraad van Enschede aankomende maandag opnieuw over de komst van een nieuw zwembad op Het Diekman. In principe gaat het om hetzelfde bad en een soortgelijk voorstel, maar deze keer zijn er recreatieve elementen aan toegevoegd. Daarmee komt het college van B&W tegemoet aan een breed gedeelde wens uit de gemeenteraad om het bad ook aantrekkelijke te maken voor gezinnen met kinderen. Extra kosten: 1,7 miljoen euro, inclusief btw.

In de tumultueuze vergadering van maandag 15 mei werd het eerdere voorstel om voor (minstens) 30 miljoen twee rechttoe rechtaan zwembaden te bouwen door de gemeenteraad weggestemd. Dat kon gebeuren, omdat de oppositiepartijen vanwege de vakantie van drie fractieleden van Burgerbelangen in de meerderheid waren.

Uitstel aanbesteding

Aanvankelijk leek met de uitkomst van het raadsdebat vorige maand een nieuw zwembad op korte termijn uitgesloten. Immers, de gemeenteraad voelde zich het mes op de keel gezet, omdat het college zei dat de deadline van de aanbesteding de dag van het raadsdebat afliep en dat daarom het proces opnieuw gedaan zou moeten worden. "En dat was ook zo", zegt verantwoordelijk wethouder Niels van den Berg nu. "Voor die vergadering is er contact geweest en is ons gezegd dat er geen uitstel mogelijk was."

ENSCHEDE AQUADROME 2 20200610 COEN KRUKKERT
Lees ook
Aquadrama: bouw nieuw zwembad in Enschede van tafel geveegd, motie van afkeuring tegen college

Een dag nadat de gemeenteraad het zwembadplan had verworpen, was er opnieuw contact met de twee partijen (bouwer en installateur) aan wie de opdracht gegund zou worden. Van den Berg: "Toen is er toch een overeenstemming bereikt om tot de volgende raadsvergadering (maandag 6 juni, red.) uit te stellen." In de aanbesteding is het mogelijk om 15 procent van het totaalbedrag af te wijken. Voor een gedeelte zit dat geld in extra duurzaamheidsmaatregelen. Er is echter nog ruimte over voor andere aanvullingen.

Van glijbaan tot waterval

De inzet van het college (en de meerderheid van de raad) is tot nu toe geweest om twee nieuwe zwembaden te bouwen: een sportbad en een instructiebad. Dat zou betekenen dat er geen sprake is van recreatiezwemmen, zoals nu in het bijna afgeschreven Aquadrome. Veel partijen hebben toch moeite met het ontbreken van speelelementen. Afgelopen week zijn daar gesprekken over gevoerd met de sportwoordvoerders van de raadsfracties.

“We hebben altijd gezegd dat een recreatiebad niet het doel is. Maar veel partijen in de raad vonden het plan uiteindelijk toch te summier qua recreatie”

In hoog tempo heeft het college nu een nieuw voorstel voorgelegd, met daarin recreatieve zwemelementen. Er wordt gedacht aan een (kleine) glijbaan, een peuterbad, een interactieve bodem, klimtoestellen en een waterval. Deze elementen zijn allemaal in het nieuwe bad te integreren. Al met al leidt dat tot een kostenverhoging van naar schatting 1,7 miljoen euro bovenop de eerder genoemde totaalprijs van 31,9 miljoen euro.

Dat is een ander bedrag dan de 5,7 miljoen euro voor een recreatiefunctie die in het najaar van 2021 op verzoek van raadsleden is berekend. Hoe kan dat? "Een terechte vraag, maar het antwoord is dat die vergelijking mank gaat", vertelt wethouder Van den Berg. "Destijds ging het om een nieuw, apart, recreatiebad naast het huidige bad. Nu gaat het om een bouwkundige aanpassing." Met andere woorden: de recreatieve elementen worden in het huidige plan ingepast.

100.000 per jaar extra

De belangrijkste reden voor raadsfracties om tegen het eerdere voorstel te stemmen was niet (alleen) het ontbreken van recreatieve elementen. Het gebrek aan een financiële dekking voor de jaarlijkse extra exploitatiekosten (362.000 euro) ging de oppositiepartijen sowieso te ver. Door het ontbreken van zo'n dekking is het nog niet duidelijk waar het extra benodigde geld voor het zwembad vandaan komt en dat kan achteraf tot onaangename verrassingen leiden.

20230516 Zwembad thumb van den berg
Lees ook
Zwembaddebacle in Enschede: hoe kon het zo misgaan? 'Dit had zo niet gemoeten'

In het voorstel dat aankomende maandag met spoed door de gemeenteraad wordt behandeld is er voor het totale bedrag (362.000 euro per jaar, plus 100.000 euro per jaar voor de recreatieve elementen) een dekking gevonden. Een deel van het geld komt uit potjes die bedoeld waren voor stijging van energielasten, maar die vanwege de enigszins genormaliseerde energieprijzen niet meer nodig zijn. Ook wordt geld dat bedoeld is voor gezondheidspreventie ingezet, met het argument dat een zwembad ook bijdraagt aan de gezondheid van inwoners.

Groen licht

Hoewel de gemeenteraad maandag opnieuw voor de keuze staat om een bedrag van grote omvang te investeren in het nieuwe zwembad, zal er naar alle waarschijnlijkheid groen licht komen. Het voorliggende raadsvoorstel mét recreatieve elementen is namelijk voortgekomen uit gesprekken die met vertegenwoordigers uit de hele gemeenteraad zijn gevoerd.

Of dit plan uiteindelijk niet beter is dan het plan van twee weken geleden? Van den Berg, na een korte stilte: "Ja, dat denk ik wel. We hebben altijd gezegd dat een recreatiebad niet het doel is. Maar veel partijen in de raad vonden het plan uiteindelijk toch te summier qua recreatie. Daar lijken we nu een oplossing voor te hebben gevonden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.