Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedees college reageert op zwembaddebacle: 'Helaas hebben wij belofte niet waar kunnen maken'

ENSCHEDE AQUADROME 1 20200610 COEN KRUKKERT
Beeld: 1Twente/Coen Krukkert

In een brief aan Enschedese raadsleden steekt het college van B&W de hand in eigen boezem voor het zo desastreus verlopen raadsdebat over het nieuwe zwembad op Het Diekman. Vorige week werd het voorstel van (minstens) 30 miljoen euro weggestemd, omdat de oppositie vanwege vakanties van drie BBE-leden in de meerderheid was. 'Helaas is het voorstel niet aangenomen, hetgeen wij pijnlijk vinden voor onze stad', schrijft het college.

De belangrijkste vraag nu het nieuwbouwplan van tafel is, is hoe het nu verder moet met de zwembaden. Maar die vraag wordt niet beantwoord. Sportwethouder Niels van den Berg wil eerst van alle fracties horen hoe zij daar over denken, voordat er een nieuwe koers wordt bepaald. De sportwoordvoerders van de verschillende fracties hebben al een uitnodiging voor een overleg met de benen op tafel. 'Daarbij staat niets op voorhand vast.'

Geen financiële dekking

Nog los van de hoge investeringskosten voor twee rechttoe rechtaan zwembaden, was het ontbreken van een financiële dekking voor de jaarlijkse exploitatiekosten de voornaamste reden voor oppositiepartijen om tegen te stemmen. Deze werkwijze werd zelfs veroordeeld met een motie van afkeuring.

20230424 Zwembad sportaal impressie 1
Lees ook
Enschedese politici bakkeleien online verder over zwembaddebacle (en waarom niet alle zwembaden te vergelijken zijn)

Voor de jaarlijkse kosten van 362.000 euro zou het college de komende maanden een dekking zoeken, maar B&W schrijven dat ze zich beseffen dat dit niet de juiste procedure is. Het college staat nog wel achter het inhoudelijke deel van het raadsvoorstel heeft. 'Alles overziende zijn wij blijkbaar onvoldoende overtuigend geweest dat het voorstel dat wij aan uw raad hebben voorgelegd, op inhoud, het meest reëel was.'

'Belofte niet waargemaakt'

Over het verloop van de stemming in het debat of het ontbreken van drie coalitieleden, zegt het college niets. Uit de reactie blijkt dat er op steun van een ruimere meerderheid was gehoopt. 'Als college zijn we gestart vanuit de intentie om over de grenzen van de coalitie samen te werken met andere fracties in uw raad. Helaas hebben wij deze belofte niet waar kunnen maken waar het gaat om de nieuwbouw van het zwembad. Dat raakt ons.' Door met de fracties in gesprek te gaan, hoopt het college die belofte alsnog te vervullen.

In 1Twente Vandaag bespraken verslaggevers onder meer de nasleep van het debat over het zwembad

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.