Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zwembaddebacle in Enschede: hoe kon het zo misgaan? 'Dit had zo niet gemoeten'

Hoe moet het verder met de zwembaden in Enschede? Dat is de grote vraag die opdringt na het voor het college zo desastreus verlopen raadsdebat van maandagavond. Daarin werd het voorstel om voor minstens 30 miljoen euro een nieuw zwembad op Het Diekman te bouwen weggestemd, omdat drie raadsleden van BBE vanwege vakantie afwezig waren. Dinsdagmiddag heeft het college van B&W gesproken over de gevolgen van het raadsbesluit. "Het is nu nog te kort dag, maar na Hemelvaart komen we zo snel mogelijk naar de gemeenteraad met een uitgebreide reactie", aldus wethouder Niels van den Berg.

Niet alleen werd het raadsvoorstel voor de bouw van het zwembad weggestemd, het college kreeg maandagavond ook nog eens een motie van afkeuring aan de broek. Dit is het op één na zwaarste instrument dat door raadsleden kan worden ingezet om het beleid van bestuurders te veroordelen. Er was deze dinsdag genoeg om over na te praten bij de wekelijkse vergadering van burgemeester en wethouders.

Drie BBE'ers op vakantie

Het meest markante van de raadsvergadering is natuurlijk het ontbreken van drie coalitieleden, allen van Burgerbelangen Enschede (BBE), die bij aanwezigheid het college aan een meerderheid zouden hebben geholpen. Hoe dat mogelijk is? Volgens ingewijden wordt er bij BBE naast een debatschema wel degelijk een vakantieplanning bijgehouden, maar vertoeven desondanks drie fractieleden (onder meer vanwege een huwelijksreis) in het buitenland.

ENSCHEDE AQUADROME 2 20200610 COEN KRUKKERT
Lees ook
Aquadrama: bouw nieuw zwembad in Enschede van tafel geveegd, motie van afkeuring tegen college

Pijnlijk is natuurlijk dat uitgerekend de wethouder die het zwembadvoorstel tevergeefs probeerde te verdedigen, Niels van den Berg, er een van BBE is. Vanuit hemzelf klinkt overigens geen wanklank richting de fractie. "Het is natuurlijk balen dat het allemaal zo gelopen is", kijkt Van den Berg op de raadsvergadering terug. "Maar met die drie erbij was de stemming geëindigd in 20 tegen 18 voor het voorstel. Dit is echter wel een voorstel waarvan je zou willen dat die door een ruimere meerderheid wordt gesteund."

Goede hoop op meerderheid

Een hand in eigen boezem dus, van de wethouder. "Voorafgaand aan deze coalitieperiode kon je dit soort situaties natuurlijk uittekenen. We hebben ook bewust aangestuurd op een coalitie met een minimale meerderheid van 20 personen, dan moet je de oversteek maken naar andere partijen."

In zijn beleving had het erin gezeten. "Natuurlijk heb ik de kritiek vanuit de raad gehoord en wist ik van sommige partijen dat zij absoluut tegen zouden stemmen. Maar ik had wel verwachting dat er ondanks afwezigheid van een aantal coalitieleden een meerderheid zou ontstaan."

In de tang

In het raadsdebat probeerde Van den Berg, net als nota bene VVD-fractieleider Malkis Jajan, oppositiepartijen te overtuigen door de mogelijkheid voor latere toevoeging van recreatieve elementen in het zwembad open te houden. Desondanks was het grootste bezwaar om tegen te stemmen het ontbreken van een financiële dekking voor de exploitatiekosten van (veertig jaar lang) jaarlijks 362.000 euro. Het college wilde daarvoor de komende weken of maanden een oplossing zoeken.

“Enschede moet gewoon een zwembad hebben. Er zijn meerdere scenario's en sporen denkbaar, maar daarmee wil ik eerst naar de raadsfracties”

"Een voorstel aanbieden zonder dekking, dat had niet moeten gebeuren", kijkt Van den Berg terug. "Dat ga ik in de toekomst echt anders doen." Of hij voorafgaand aan de raadsvergadering niet heeft nagedacht om aanpassingen te doen in het voorstel? "We zaten in de tang met de aanbesteding", zegt hij. Maandagavond liep de aanbestedingsprocedure af. Het bouwproject is aan twee partijen gegund, onder voorwaarde van toestemming van de gemeenteraad. "De planning was erg strak. Het kon niet uitgesteld worden."

In de spiegel gekeken

De motie van afkeuring komt binnen. "We hebben in de spiegel gekeken, het is een signaal van de meerderheid", aldus de wethouder. Binnen het college is dinsdagmiddag ook gesproken over de gevolgen van het raadsbesluit. Eén daarvan is duidelijk: de aanbestedingsprocedure is afgelopen en zou opnieuw moeten. "Enschede moet gewoon een zwembad hebben. Er zijn meerdere scenario's en sporen denkbaar, maar daarmee wil ik eerst naar de raadsfracties."

De Brug screenshot
Lees ook
Zwembad in Glanerbrug al bijna 5 jaar dicht: zo ligt het bad erbij en dit moet er gebeuren

Hoewel Van den Berg inhoudelijk niets over scenario's wil zeggen, lijkt het onvermijdelijk dat zwembad De Brug in Glanerbrug (waar nog een haalbaarheidsonderzoek naar heropening wordt uitgevoerd), Het Slagman in Enschede-Noord en het al dan niet na grondige renovatie langer openhouden van Aquadrome daar onderdeel van zullen zijn. Een beoogde motie van GroenLinks, die maandagavond nooit is ingediend, zou ook hebben opgeroepen om alle zwembadopties in overweging te nemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.