Enschede

Toch een peuterbad of glijbaan in het nieuwe zwembad in Enschede? Dit is wat het moet kosten

Hoewel er enkele twijfels zijn over de financiële risico's, lijkt niemand een nieuw zwembad op Het Diekman in Enschede tegen te houden. De grote vraag is: maakt de gemeenteraad maandagavond meer geld vrij voor recreatie?

Zwembad sportaal impressie 1
Een impressie van het nieuwe zwembad op Het Diekman, naast het huidige buitenbad. © Sportaal

Voor 18,2 miljoen euro moet er naast het huidige buitenbad een nieuw overdekt zwembad komen. In dat bad is er vanaf 2024 op twee avonden en in het weekend ruimte om vrij te zwemmen. Echter, er zijn geen recreatieve elementen zoals een peuterbad of een glijbaan voorzien. En dat steekt met name de oppositiepartijen.

Meerdere scenario's

De sleutel tot een extra investering ligt mogelijk bij de VVD. Raadslid Malkis Jajan pleitte vorige week in de voorbereidende commissievergadering al voor recreatieve elementen en heeft het college gevraagd om een aantal scenario's door te rekenen.

Die berekening ligt er nu. De gemeenteraad wordt in de gelegenheid gesteld om naast het sportbad en instructiebad (beide 25 meter) een peuterbad met speeltoestellen te bouwen. Ook is uitbreiding met een extra kleuterbad mogelijk en kan er gekozen worden voor een scenario met whirlpools en een glijbaan.

Recreatiebad kost 5,7 miljoen extra

Het gemeentelijke sportbedrijf Sportaal, dat eigenaar is van de zwembaden, waarschuwt dat elke uitbreiding een prijs heeft. Voor een volledig recreatiebad (350 m2) met 70 meter lange glijbaan en een whirlpool is een extra investering van bijna 5,7 miljoen euro gemoeid.

De jaarlijkse gemeentelijke bijdrage moet dan met meer dan 6,5 ton omhoog. Voor een dergelijke investering zal binnen de gemeenteraad onvoldoende steun zijn.

'Peuterbad geen meerwaarde'

Ook voor de uitbreiding met peuter- en kleuterbad zal het lastig zijn een meerderheid te vinden. In het geval voor beide opties wordt gekozen, kost de totale nieuwbouw 1,8 miljoen euro extra. Alleen een peuterbad vraagt om een investering van 1 miljoen euro. De jaarlijkse bijdrage van de gemeente wordt dan met 220.000 euro verhoogd.

Sportaal ziet overigens geen toegevoegde waarde in een peuter- of kleuterbad, omdat de nieuwe zwembaden een beweegbare bodem hebben en het de totale kosten aanzienlijk verhoogd.

Gemeente staat garant

De garantstelling van 17 miljoen euro die het college wil afgeven aan Sportaal zal op een meerderheid in de gemeenteraad kunnen rekenen. De garantstelling is nodig, omdat Sportaal vanwege haar eigen financiële positie anders geen lening kan afsluiten bij de Bank Nederlandse Gemeenten.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.