Verkeer
Stuur appje
Zoek

Autodieven slaan flink toe: Enschede en Almelo onveiligste gemeenten

Pexels brett jordan 842528
Beeld: Pexels

Lopend naar huis, met autosleutels in de hand en een lege parkeerplek. Binnen provincie Overijssel is in Enschede de grootste kans op een gestolen auto. Per 10.000 huishoudens werden er in Enschede de eerste vier maanden van het jaar 1,9 motorvoertuigen gestolen, twee keer zoveel dan op andere plekken in Overijssel. Na Enschede zijn Dalfsen en Almelo de onveiligste gemeenten om je motorvoertuig te parkeren. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

In Overijssel werden in de eerste 4 maanden van 2023 gemiddeld 0,8 motorvoertuigen gestolen per 10.000 huishoudens. De kans op een diefstal is hiermee veel kleiner dan het landelijke gemiddelde van 3,7. Alleen parkeerplekken in Zeeland (0,7) en Friesland (0,5) zijn vooralsnog iets veiliger om de auto te parkeren, al zijn er wel grote verschillen per gemeente.

icon_main_info_white_glyph

Top gemeenten in Overijssel met de meeste kans op een autodiefstal

  • Enschede: 1,9 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Dalfsen: 1,7 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Almelo: 1,2 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Zwartewaterland: 1,1 autodiefstallen per 10.000 huishoudens
  • Zwolle: 1,1 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

Weinig autodiefstallen in Overijssel

Niet overal in Overijssel ging het mis: in elf gemeenten werden vooralsnog geen autodiefstallen gemeld dit jaar. Onder andere in Staphorst, Steenwijkerland en Haaksbergen stonden auto’s het veiligst geparkeerd.

Van januari tot en met april dit jaar werden er al 2.972 motorvoertuigen gestolen in Nederland. Bijna de helft van deze diefstallen vonden plaats in Noord- en Zuid-Holland. Overijssel is goed voor 1,4% van alle autodiefstallen.

Toyota populairst

Vorig jaar was de populairste auto om te stelen, een Toyota. Maar liefst 1 op de 6 gestolen auto’s was van dit Japanse automerk. “Vooral de 83% stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet”, legt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.