Verkeer
Stuur appje
Zoek

Raad van State veegt beroep tegen woningplan De Hofmakerij in Hengelo van tafel

Hofmakerij hengelo nijhuis bouw beltman architecten
Aannemer Nijhuis Bouw bouwt in opdracht van Welbions twintig sociale huurwoningen.
Beeld: Nijhuis Bouw / Beltman Architecten

De Raad van State heeft een beroep van omwonenden tegen het plan voor twintig huurwoningen aan de Industriestraat/Willem de Clerqstraat in Hengelo verworpen. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft de gemeenteraad de correcte procedures gevolgd bij het goedkeuren van het plan. Volgens de bewonersvereniging is het plan in strijd met eerder gemaakte afspraken.

'Tegen eerder gemaakte afspraken'

De bewonersvereniging spande de zaak aan, omdat zij vond dat het opzichzelfstaande bestemmingsplan in strijd is met eerder gemaakte plannen. De bewoners zeggen dat er volgens eerdere afspraken één alles omvattend plan zou moeten komen voor het hele gebied rondom de moskee. Het plan De Hofmakerij betreft slechts een klein deel van het hele gebied. Een gefaseerde ontwikkeling zou de samenhang van het gebied in de weg zitten, vinden de bewoners.

Ook past het ontwerp, volgens de bezwaarmakers, niet bij de karakteristieke stijl van het naastgelegen Tuindorp 't Lansink en het buurtje 't Kotte. De gemeenteraad heeft afgezien van de eerder gemaakte afspraak om het hele gebied in één keer te ontwikkelen, omdat Welbions al met een concreet plan voor De Hofmakerij kwam.

Twintig sociale huurwoningen

Het terrein waar gebouwd moet worden ligt aan de Industriestraat, naast de moskee en tegenover de Wilhelminaschool. Op het terrein wil woningcorporatie Welbions twintig sociale huurwoningen bouwen met een ‘industrieel karakter’. De gemeenteraad ging afgelopen februari akkoord met het bestemmingsplan.

'Procedure goed gevolgd'

De bestuursrechter toetste in de aangespannen zaak alleen of de genomen procedures rond het goedkeuren van het plan op een correcte manier zijn gevolgd en deed géén uitspraak over het stedenbouwkundige plan. De Raad van State ziet dan ook geen grond voor het bezwaar dat de beslissing onzorgvuldig tot stand zou zijn gekomen.

De aannemer wil deze zomer beginnen met de bouw en hoopt dat de woningen volgend voorjaar kunnen worden opgeleverd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.