Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese heilsoldaat Wilco Jansen geëerd met Koninklijke Onderscheiding

20230525 Wilco Jansen onderscheiden Foto Gemeente Enschede
Wilco Jansen (rechts) met loco-burgemeester Harmjan Vedder
Beeld: Gemeente Enschede

Enschedeër Wilco Jansen is donderdagmiddag onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens een afscheidsbarbecue ter gelegenheid van zijn pensioen bij het Leger des Heils werd hij verrast. De Koninklijke Onderscheiding kreeg hij uit handen van loco-burgemeester Harmjan Vedder.

Jansen nam afscheid als coördinator en werkbegeleider bij de dagbesteding Workcenter 50/50 van het Leger des Heils aan de Zenderenbrink in Enschede. Maar 'heilsoldaat blijft hij voor het leven', als vrijwilliger.

Maatschappelijk betrokken

In een verklaring over zijn verdiensten staat dat hij zijn werk altijd met enthousiasme doet, in oplossingen denkt en deelnemers zo weet te motiveren dat zij zelf gaan ervaren dat hun inzet en werk er toe doet.

“Niets is hem teveel om een mens in nood te helpen.”

Het werk van Jansen ligt met name op het vlak van zijn maatschappelijke betrokkenheid buiten zijn dienstverband als heilsoldaat. "Hij combineert zijn vrijwillig heilsoldaatschap (sinds 1973) naadloos met zijn hoofdfunctie als coördinator bij de dagbesteding. Loopt altijd een stap harder en zet zich in bij veel activiteiten zoals collectes, soep- en koffierondes, jaarlijkse kerstvieringen of regelt extra onderdak dak- en thuislozen."

Trombone

Met het muziekkorps van het Leger des Heils Enschede, waar hij trombone blaast, werkt hij mee aan de zondagdiensten en speelt hij in verzorgingshuizen. Hij zat ook in de landelijke stafband van het Leger des Heils. Daarmee had hij bijzondere optredens, zoals Hij speelde bij landelijke herdenkingen, de begrafenis van majoor Bosshardt en muzikantencongressen in het Concertgebouw in Amsterdam.

Verhuizing

Ook aan de verhuizing naar de locatie aan de Zenderenbrink droeg Jansen bij. Hij was zeer actief in de bouw- en voorbereidingscommissie het geheel in goede banen leidde. Bovendien zorgde hij dat de glas-in-loodramen, met cultuurhistorische waarde, weer geplaatst konden worden in de nieuwe locatie. Als locatiebeheerder was hij vrijwel elk uur van elke dag bereikbaar. "Niets is hem teveel om een mens in nood te helpen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.