Verkeer
Stuur appje
Zoek

Komst toegankelijke infoschermen bij Hengelose bushaltes laat nog op zich wachten: ‘Er is meer tijd nodig’

Digitale informatieborden gemeente Hengelo
Er komen 77 nieuwe kleine schermen en 28 grote informatieborden.
Beeld: Gemeente Hengelo

De installatie van speciale DRIS-displays (Dynamische Reis Informatie Systemen), die de stad in één klap veel toegankelijker zouden maken voor blinden, laat voorlopig nog op zich wachten. In november kondigde de gemeente Hengelo aan dat de provincie de informatieborden van de bushaltes in de stad zou vervangen. De verwachting was dat er bij bijna alle haltes DRIS-displays zouden komen voor het einde van juni, maar die datum komt te vroeg.

20221128 digitale informatieborden
Lees ook
Hengelose bushaltes krijgen beter leesbare informatieborden met de meest actuele informatie

DRIS-displays

De DRIS-displays (Dynamische Reis Informatie Systemen) kennen een groot aantal voordelen ten opzichte van de huidige informatieborden. Ze zijn energiezuiniger, zorgen voor actuelere informatie en zijn toegankelijker voor mensen met een verslechterd zicht. De schermen zijn voorzien van een verscherpt contrast, wat voor een betere leesbaarheid zorgt. Verder krijgen alle schermen een knop waarmee de informatie wordt omgezet in audio. Ideaal voor blinde busreizigers.

Niet langer actueel

Omdat er één maand voor de verwachtte einddatum nog geen begin gemaakt leek te zijn met de werkzaamheden, zocht 1Twente contact met de provincie om navraag te doen naar de stand van zaken. Een woordvoerder laat weten dat de 'verwachting nu is dat de werkzaamheden in 2023 nog worden voltooid': "Wanneer precies? Dat is nog niet duidelijk."

Vertragende factoren

Volgens de woordvoerder zijn er verschillende redenen voor de vertraging in Hengelo en andere plaatsen in het land te noemen. “Wat betreft de kleinere digitale informatieborden wordt nog gewerkt aan de hard- en softwareontwikkeling. Deze zijn nu nog niet van de door ons geëiste kwaliteit,” zegt ze. Hiervan krijgt Hengelo er 77.

Bij de grotere informatieborden is het een combinatie van problemen. Zo heeft de leverancier meer tijd nodig om de borden te plaatsen en is er een personeelstekort bij de netbeheerder.

Hinder voor reizigers

De huidige schermen blijven dus nog langer in gebruik dan gepland. In de tussentijd blijft de informatie op de huidige schermen actueel, zodat de busreizigers in elk geval geen extra last krijgen van de vertraging. Zodra de werkzaamheden begonnen zijn, moet men wel alert zijn. Volgens de provincie is een busstation soms kort buiten gebruik tijdens de werkzaamheden en moet er dan bij een andere bushalte worden opgestapt. Dit wordt dan op tijd aangegeven bij de desbetreffende halte.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.