Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe 'anti-talkshow' in Enschede: Martha Riemsma leert bekende gasten kennen door hun geliefden

Martha Riemsma met Paul de Leeuw 3 Voor wie ik liefheb BEELD Wilminktheater
Beeld: Wilminktheater

“Voor wie ik liefheb is misschien wel een anti-talkshow.” Het zijn de woorden van Martha Riemsma, die de nieuwe maandelijkse show ‘Voor wie ik liefheb’ presenteert in het muziekcafé van poppodium Metropool in Enschede. De oud-hoofdredacteur van Tubantia praat telkens met één hoofdgast en drie mensen die een plek hebben in het hart van haar gast, zonder tv-camera’s. "Een klein verzet in splijtende tijden van sociale media, fake news en andere kille kwalen", noemt ze het. Vorige maand ontving ze Paul de Leeuw, deze zondag is de beurt aan Angela Groothuizen.

“Veel talkshows gaan snel en daarvan gaan kleine losgeknipte fragmenten rondzwerven op internet. Daar wilde ik aan voorbij gaan”, legt Riemsma het idee achter haar zelfbenoemde anti-talkshow uit. “Ik neem een uur en een kwartier de tijd met mijn gast en drie mensen die hij of zij liefheeft. Dan krijg je toch een ander beeld van iemand.”

Daar zijn bewust geen camera’s bij. “Het gaat om het gesprek op dát moment, met het gevoel dat je daarbij krijgt. Zonder dat losse citaten op internet belanden.” Als oud voorvrouw van de regionale krant ziet ze hoe flitsende fragmenten en scherp gestelde koppen steeds belangrijker zijn geworden om online te scoren. “En op sociale media halen mensen makkelijk naar elkaar uit. Dat vind ik een kille kwaal van deze tijd.”

Ongekend populair gedicht

De titel van haar programma is afgeleid van het gedicht Voor wie ik liefheb wil ik heten van Neeltje Maria Min, dat na publicatie in 1966 meteen ongekend populair werd. “Ik vind het een schitterend gedicht. Het reist al mijn hele leven met zich mee. Vooral de laatste zin.”

icon_main_info_white_glyph

Voor wie ik liefheb wil ik heten

mijn moeder is mijn naam vergeten,
mijn kind weet nog niet hoe ik heet.
hoe moet ik mij geborgen weten?

noem mij, bevestig mijn bestaan,
laat mijn naam zijn als een keten.
noem mij, noem mij, spreek mij aan,
o, noem mij bij mijn diepste naam.

voor wie ik liefheb wil ik heten.

Wat Min met die zin bedoeld zou hebben? Hanneke Groenteman vroeg het aan Riemsma, toen ze als naaste van Paul de Leeuw aan tafel zat. “Ik weet het niet, maar voor mij betekent het dat je je laat kennen door wie dichtbij je staan.”

Ze legt dat uit: “Als je bekend bent in de media heeft iedereen een bepaald beeld van je. Hoe mooi is het om iemand dan te leren kennen door te praten met bijvoorbeeld een goede vriendin van die persoon?”

Martha Riemsma met Paul de Leeuw 2 Voor wie ik liefheb BEELD Wilminktheater
Beeld: Wilminktheater

Riemsma moet even nadenken als haar wordt gevraagd wie ze zou meenemen als ze zichzelf zou interviewen. “Een van mijn kinderen. En een goede vriendin, denk ik.” Maar comfortabel zou ze niet zijn, zegt ze. Ze voelt zich niet geschikt op die plek. “Ik vind dat mijn gasten een rijk leven in de media moeten hebben gehad en een bonte geschiedenis.”

“Het is moeilijk, echt een vak op zichzelf”

Tips van Matthijs

Als nieuwbakken talkshowhost hoeft de Enschedese niet om hulp verlegen te zitten. Ze heeft een relatie met Matthijs van Nieuwkerk. “Hij is de best mogelijke coach denkbaar. En geeft me zeker tips. Over hoe je een vraag insteekt of een gesprek weer verder helpt als het een beetje stokt.”

De DWDD-host leerde haar ook dat korte vragen en beeldende taal heel belangrijk zijn. “En dat het publiek zich herkent in de persoon die aan tafel zit.” Ze is blij met die adviezen. “Ik ben nog maar een beginneling. En het is moeilijk, echt een vak op zichzelf.”

Angela Groothuizen

Komend gesprek zal het over een ding zeker gaan: de vrije liefde, waarin iemand meerdere relaties tegelijk heeft. Zangeres en presentatrice Angela Groothuizen schuift zondag aan. “Zij is heel openhartig over die liefde. Dat vind ik heel inspirerend in deze wat truttige tijd waarin iedereen de maat genomen wordt. Ze is een vrouw met een groot hart en met een wild hart en ik hoop dat we dat allemaal gaan verkennen.”

Talkshow Voor wie ik liefheb met hoofdgast Angela Groothuizen is zondag 14 mei om 15:30 uur bij te wonen in het muziekcafé van Metropool in Enschede. “Normaal geef ik niet prijs wie de gasten zijn, maar het is voor Moederdag echt een hele leuke middag”, hint Riemsma. “Dus ga er maar vanuit dat ze familie meeneemt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.