Verkeer
Stuur appje
Zoek

Foutparkeerders bij Klokstee in Hengelo baren bewoners zorgen: 'Ambulancehulp komt in gevaar'

Wijkhuys Nijverheid Vereijken Chris
Het Wijkhuys De Nijverheid is te vinden bij het kruispunt van de Oelerweg en Geerdinksweg.
Beeld: Chris Vereijken / 1Twente

De bewoners van Hengelose wijk de Nijverheid vinden de wijkinrichting grotendeels goed toegankelijk, zo blijkt uit onderzoek van 1Twente. De meestgenoemde hinder komt door automobilisten die het parkeerverbod bij het Wijkhuys negeren, wat het voor ambulances lastig maakt om daar te komen. Om de toegankelijkheid binnen de Hengelose wijken te peilen is een enquête afgenomen binnen de sinds vorig jaar geopende Wijkhuyzen. Eerder zijn er al enquêtes ingevuld door bezoekers van de Wijkhuyzen Hasselo en Weidedorp. In de Nijverheid vulden 25 respondenten de vragenlijst in.

Klokstee

Het Wijkhuys Nijverheid grenst direct aan appartementencomplex de Klokstee. De Klokstee is een woonzorgcomplex waar ouderen en mensen met een lichamelijke handicap wonen. Voor de bewoners ligt het Wijkhuys, waarin allerlei activiteiten worden georganiseerd, om de hoek. Dit valt ook terug te zien in de beperkte variatie binnen de bezoekersgroep van het Wijkhuys. Van de 25 respondenten wonen er 22 in woonbuurt de Nijverheid.

Aantal deelnemers per wijk toegankelijkheid enquete Nijverheid Vereijken Chris
Vier respondenten ervaren hun eigen mobiliteit als 'matig' en zeven als 'slecht'.
Beeld: Chris Vereijken / 1Twente

Weinig te klagen

De respondenten die woonachtig zijn in de Nijverheid hebben vrijwel niets negatiefs te zeggen over de toegankelijkheid van de voorzieningen in de wijk. Mensen die wonen in de Klokstee of elders in de wijk vinden dat de buurt goed is ingericht. De voorzieningen zijn goed bereikbaar en in het Wijkhuys leveren de voorzieningen ook geen problemen op. De zeldzame kritiek die er is, is gericht op de begaanbaarheid van de stoepen.

Parkeerproblemen

De grootste bron van ergernis staat meestal voor de deur van het Wijkhuys; er geldt een parkeerverbod bij het gebouw voor auto's. Deze mogen alleen kort blijven staan voor laden en lossen en het afzetten van mensen. Volgens meerdere respondenten gebeurt het regelmatig dat deze regels niet worden nageleefd. Dit zorgt voor hinder, in het bijzonder voor ambulances. Deze kunnen het Wijkhuys dan lastig bereiken.

Verbodsbord Klokstee Vereijken Chris
"Er zou een groot aantal boetes worden uitgedeeld, als er regelmatig gecontroleerd zou worden", aldus een vrijwilligster van het Wijkhuys.
Beeld: Chris Vereijken / 1Twente

Conclusie

Op basis van dit meetmoment kan geconcludeerd worden dat met de inrichting van de Nijverheid in elk geval weinig mis is. De mensen die er wonen zijn tevreden en rondom de voorzieningen zijn er weinig obstakels. Wat deze enquête wel duidelijk maakt, is dat het Wijkhuys niet echt gezien kan worden als centrale locatie voor Hengelo-Zuid. De mensen binnen de doelgroep kwamen bijna allemaal direct vanuit de omliggende buurt, wat mede dankzij de gunstige ligging van de Klokstee logisch is. In tegenstelling tot de andere twee Wijkhuyzen komen er nauwelijks bezoekers van buiten de wijk.

Eindoordeel toegankelijkheid enquete Nijverheid Vereijken Chris
*Zie onderstaande tekst bij Overige buurten
Beeld: Chris Vereijken / 1Twente

Overige buurten

De drie respondenten die niet uit de Nijverheid kwamen, wonen in de buurten Woolde, Tuindorp 't Lansink en 't Wilbert. De bewoners uit Woolde en 't Lansink hadden niks aan te merken op de toegankelijkheid. De respondent uit 't Wilbert vond dat de wijkvoorzieningen lastig bereikbaar zijn, met name vanwege de afstand tussen de voorzieningen en haar woning. Daarom beoordeelde ze de toegankelijkheid als 'matig'.

icon_main_info_white_glyph

Tip de redactie

Zolang het dossier 'Hengelo Obstakelvrij' nog open staat, wordt de input van de Hengeloërs meegenomen in het toegankelijkheidsonderzoek. Mocht u in uw wijk klachten hebben over de toegankelijkheid van voorzieningen, of over de bereikbaarheid ervan, stuur dan een mailtje naar [email protected].

Wijkhuys Weidedorp Vereijken Chris
Lees ook
Bezoekers Wijkhuys Weidedorp over toegankelijkheid wijken: ‘Goede voorzieningen, slechte stoepen’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.