Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bezoekers Kulturhus Hasselo grotendeels positief over de inrichting van hun wijk

Kulturhus Hasselo Vereijken Chris
De eerste plek waar de enquête afgenomen wordt is het Kulturhus Hasselo.
Beeld: Chris Vereijken / 1Twente

‘Houdt de gemeente rekening met ons in de wijk?’ Het is één van de vele discussiepunten van een wekelijkse praatgroep die elke donderdag theedrinkt in het Wijkhuys Hasselo. Om als stad inclusief te zijn is het belangrijk dat de wijkbewoners ervaren dat de voorzieningen dichtbij huis toegankelijk zijn. 1Twente onderzoekt aan de hand van een enquête of dit het geval is.

Wijkhuys Hasselo

Kulturhus Hasselo is de locatie van één van de drie in 2022 geopende Wijkhuyzen. Het initiatief van Wijkracht fungeert als ontmoetingsplaats en organiseert activiteiten voor mensen in op een centrale locatie in Hengelo-Noord. De meeste mensen die doordeweeks gebruik maken van de dagbesteding zijn gepensioneerd en zijn daarmee ouder dan 65. Dit maakt het buurthuis een mooie plaats om te spreken met een doelgroep die baat heeft bij een wijk die toegankelijk is ingericht.

Bereikbare locatie

De Wijkhuyzen zijn naar eigen zeggen 'laagdrempelige en toegankelijke locaties'. Op basis van de verschillen tussen de 25 respondenten waarbij de enquête is afgenomen lijkt dit bij beeld bij Hasselo te kloppen. Ongeveer een derde van de gepeilde aanwezigen binnen zowel de huiskamer van Wijkracht, als de eetzaal op de begane grond, kwam van buiten de Hasseler Es. Daarnaast heeft bijna de helft van de respondenten een lichamelijke beperking en ervaren tien mensen hun eigen mobiliteit als 'matig tot zeer slecht'. Met deze variatie aan wijkbewoners maakt het Wijkhuys zijn status als bereikbare locatie binnen Hengelo Noord waar.

Aantal deelnemers per wijk toegankelijkheid enquete Hasselo Vereijken Chris
Van de gepeilde groep zijn 16 mensen vrouwelijk en 9 mannelijk.
Beeld: Chris Vereijken / 1Twente

Toiletten als aandachtspunt

Bijna alle respondenten vinden dat de voorzieningen in de wijk voldoen aan hun behoeften. De enige uitzondering ligt bij de respondent uit Dalmeden, maar deze geeft aan dat dit is omdat deze wijk puur als woongebied is ingericht en dat ze het daarom niet erg vindt.

Een kwart van de deelnemers uit de Hasseler Es noemen ondanks hun tevredenheid wél (openbare) toiletten als aandachtspunt. Hierbij wordt door drie mensen aangegeven dat er geen openbare toiletten zijn in de wijk en iemand vond dat de kwaliteit van de toiletten niet voldoet.

icon_main_info_white_glyph

Toiletten Hasseler Es

De Hasseler Es heeft meerdere particuliere toiletten, waarvan enkele zich bevinden binnen het winkelcentrum. Binnen het Kulturhus, wat als een openbare plek gezien mag worden, zijn ook gratis te gebruiken toiletten en een gehandicaptentoilet te vinden. Van maandag tot en met donderdag gelden er zeer ruime openingstijden voor het Kulturhus, op vrijdag sluit het gebouw om 17.30 en op zaterdag om 13.30. Op zondag is het gebouw volledig gesloten.

Verre afstanden

Een bewoonster van de Sterrenbuurt vind het lastig om bepaalde voorzieningen te bereiken wegens een slecht begaanbaar pad. Dit betreft een grindpad tussen de velden van HVV Tubantia en woonbuurt ’t Rot. Verder geven twee mensen uit de Hasseler Es en één uit de Hengelose Es aan dat zij te ver van bepaalde voorzieningen af wonen om ze goed te bereiken. Laatstgenoemde woont in het Weusthagpark. De rest van de respondenten ervaren geen problemen om voorzieningen in hun wijk te bereiken.

Toegankelijke inrichting

Over de inrichting binnenin de wijkvoorzieningen is vanuit de groep geen enkele klacht binnengekomen. Twee inwoners van de Hasseler Es geven aan dat er nog wel iets te verbeteren valt binnenin de wijkvoorzieningen zonder concreet een aandachtspunt te noemen. Verder vindt iedereen dat de gebouwen toegankelijk zijn ingericht.

Eindoordeel

Al met al klinken er vooral positieve geluiden vanuit de respondentengroep in het buurthuis. Tachtig procent van de gepeilde doelgroep vindt de mobiele toegankelijkheid binnen de wijk goed of zeer goed. Vier mensen vinden de wijkinrichting matig, waarbij dit in drie van de vier situaties ligt aan de grote afstand tussen de woonplek van de respondent en de voorzieningen. Over de inrichting van de wijkvoorzieningen is door alle respondenten niks negatiefs gezegd.

Eindoordeel toegankelijkheid enquete Hasselo Vereijken Chris
De respondent uit Dalmeden heeft geen eindoordeel gegeven wegens een gebrek aan voorzieningen.
Beeld: Chris Vereijken / 1Twente
icon_main_info_white_glyph

Tip de redactie

Zolang het dossier 'Hengelo Obstakelvrij' nog open staat wordt de input van de Hengeloërs meegenomen in het toegankelijkheidsonderzoek. Mocht u in uw wijk klachten hebben over de toegankelijkheid van voorzieningen, of zijn ze slecht bereikbaar, stuur dan een mailtje naar [email protected].

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.