Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe marktplein Hengelo in trek, maar verrommeling ligt op de loer

IMG 4646 markplein hengelo peuken 2
Het nieuwe marktplein is in trek bij inwoners. Keerzijde is een dreigende verrommeling, zoals de vele sigarettenpeuken.
Beeld: 1Twente

Het nieuwe Hengelose marktplein is in trek bij inwoners en bezoekers, er zijn vrijwel altijd mensen te vinden op het plein, maar door het intensieve gebruik neemt de kans op verrommeling toe en dus is alertheid geboden.

Sigarettenpeuken

Het kan een momentopname zijn, zo vlak na een drukbezocht weekend met een warenmarkt op zaterdag en twee uitgaansavonden waarop het plein druk wordt bezocht. Een aantal weken na de opening van het plein kan in ieder geval worden gezegd dat er wordt geleefd én beleefd.

Het is maandagmiddag als we het marktplein bezoeken. Er zijn tientallen mensen op het plein te vinden. Die lopen rond of zitten hier en daar op de bankjes. Vanaf een afstandje ziet het plein er netjes uit met groen dat overal volop uitloopt. Wie echter langs de bankjes loopt en onder het meubilair kijkt of erachter ziet in de perken op verschillende plekken opvallend veel sigarettenpeuken. Het zijn er geen drie, maar tientallen en wie ze gaat tellen, raakt al snel de tel kwijt.

Gildebor

Gildebor doet het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in de gemeente Hengelo. Medewerkers van het bedrijf zijn op werkdagen al vroeg te vinden in de binnenstad met legen van vuilnisbakken en opruimen van zwerfafval op plekken waar inwoners rommel hebben achtergelaten, waaronder het Prins Bernhardplantsoen en ook op het marktplein. Dinsdagmiddag hebben medewerkers van Gildebor vuilnisbakken geleegd, maar de sigarettenpeuken zijn nog volop te vinden op verschillende plekken.

Onderneemster Seviye van Wier en raadslid van Lokaal Hengelo heeft vanuit haar kapsalon goed overzicht op het marktplein. Ze bevestigt dat er veel troep achterblijft, maar ze ziet ook de inzet van Gildebor. "Ik heb vandaag al twee keer een schoonmaakploeg gezien." Het probleem van sigarettenpeuken is ook iets dat ze herkent. Ze wijst daarnaast op het verdwijnen van een aantal afvalbakken aan de Brinkstraat. Van Wier denkt dat voor de bezoekende rokers plaatsing van een tegelasbak een goede oplossing kan zijn om het afvalprobleem van sigarettenpeuken tegen te gaan.

 • IMG 4652 markplein hengelo peuken 4
  Veel sigarettenpeuken onder en achter de vele bankjes op het nieuwe Hengelose marktplein
  Beeld: 1Twente
 • IMG 4654 markplein hengelo peuken 5
  Veel sigarettenpeuken onder en achter de vele bankjes op het nieuwe Hengelose marktplein
  Beeld: 1Twente
 • IMG 4656 markplein hengelo peuken 1
  Veel sigarettenpeuken onder en achter de vele bankjes op het nieuwe Hengelose marktplein
  Beeld: 1Twente
 • IMG 4647 markplein hengelo peuken 3
  Veel sigarettenpeuken onder en achter de vele bankjes op het nieuwe Hengelose marktplein
  Beeld: 1Twente

Reactie gemeente

De gemeente Hengelo constateert dat het nieuwe marktplein zijn vruchten aflevert. "Wat we zien is dat datgene wat we in het Actieplan Binnenstad hebben beoogd, nu zijn uitwerking krijgt. Het is zelfs zo’n succes, dat er veel meer mensen naar de binnenstad komen dan we hadden gedacht. Gildebor doet het onderhoud en doet dit volgens bestaande afspraken ‘op beeld’. Dat betekent dat de hele binnenstad, het totaalplaatje, er netjes en schoon bij moet liggen, ook het Marktplein," zegt een woordvoerder.

Dat met heel veel bezoekers de kans op verrommeling wat groter is, erkent de gemeente ook, maar die zegt er alles aan te doen om dat laatste te voorkomen. "We zijn er mee bezig, ook in overleg met Gildebor. In theorie is het allemaal prima geregeld, maar de praktijk leert dat het voor alle partijen even wennen is. De oude schoonmaaksituatie zit ‘ingebed’, en het heeft even tijd nodig om bij te schakelen."

Onderhoudskosten

Het onderhoud van het nieuwe marktplein kwam zondag ook al aan bod in het discussieprogramma Kwartetten. Oud-raadslid Stan Horsthuis vindt het plein erg mooi geworden. "We zijn er vanaf 2007 mee bezig geweest. Dat er nu eindelijk invulling aan is gegeven, is uitstekend, maar het is geen marktplein meer, het is een tuin."

Horsthuis vraagt zich af in hoeverre de gemeente rekening heeft gehouden met onderhoud. "Vroeger was er twee keer in de week markt. Daarna werd er met een bezemwagen overheen gegaan. Nu heb je vrij intensief tuinlieden nodig om de boel in onderhoud te hebben."

Jeffrey Scholten, raadslid van BurgerBelangen, maakt zich over het laatste niet druk. Hij denkt dat daar zeker rekening mee is gehouden in de begroting. "Het gaat niet om iets kleins en dit marktplein is ook de wens van heel veel inwoners. De onderhoudskosten zullen wel hoger zijn dan een kaal, stenen marktplein."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.