Verkeer
Stuur appje
Zoek

Na 150 uur non-stop schaken viert Almelo feest, want het wereldrecord is binnen

Honderden jong schakers deden mee aan de wereldrecordpoging in Almelo
Beeld: RTV Oost

"Blij en euforisch, dat zijn mijn emoties op dit moment." Toernooidirecteur Yannic Husers is zo trots als een pauw. Maar liefst 150 uur lang werd er non-stop geschaakt in één ruimte tijdens het NK Jeugdschaken in Almelo. Zaterdagmiddag om 16.00 uur was het wereldrecord een feit.

Ludiek idee

De recordpoging begon als een ludiek idee om te vieren dat de Koninklijke Nederlandse Schaakbond 150 jaar bestaat. Het toernooi in Almelo viel precies samen met dat jubileum en dus bedacht de Stichting Almelose Jeugdschaakacademie de recordpoging.

Gaststad

Almelo was voor het derde jaar op rij gaststad voor het NK Jeugdschaken. En dat is direct de laatste keer. "Want na drie jaar wisselt de organisatie", zegt Husers. Ook dat was een reden om aan deze wereldrecordpoging te beginnen. "We wilden er met een knal uitgaan. Maar ook een podium bieden aan mensen die het misschien moeilijk vinden om in aanraking te komen met schaken."

Honderden jonge schakers

Het NK vond plaats op de bovenste etage van topsportcentrum IISPA. Honderden jonge schakers kruisten de schaakstukken, verdeeld over zeven lange tafels met daarop zeven schaakborden. Een verdieping lager staan ook tafels waaraan spelers kunnen aanschuiven om mee te helpen met het verbeteren van het wereldrecord.

Aflossen

Om het record te verbreken, hoefde er natuurlijk niet door twee personen 150 uur aan een stuk te worden geschaakt. De schakers mochten elkaar aflossen, als er maar minimaal twee mensen aan het schaken waren. "Een dag was het even spannend", blikt Husers terug. Maar dat liep met een sisser af.

En dus kon vanmiddag om vier uur de vlag uit: de recordpoging was geslaagd. Terwijl er een ingetogen feestje wordt gevierd, wordt er boven druk door geschaakt, want de finale van het NK Jeugdschaken is dan nog in volle gang.

010523 SCHAKEN
Lees ook
150 uur non-stop spelen: Almelose schakers gaan voor wereldrecordpoging
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.