Verkeer
Stuur appje
Zoek

150 uur non-stop spelen: Almelose schakers gaan voor wereldrecordpoging

010523 SCHAKEN
Beeld: Pexels

In Almelo is vandaag het NK Jeugdschaken van start gegaan. Een kleine honderd deelnemers vanuit heel Nederland gaan zeven dagen lang de mentale strijd met elkaar aan. Het toernooi valt dit jaar samen met het 150-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Om dat te vieren heeft de Stichting Almelose Jeugdschaakacademie een ambitieuze recordpoging bedacht: 150 uur non-stop schaken in één ruimte.

Almelo is voor het derde jaar op rij gaststad voor het NK Jeugdschaken. "De laatste keer", zegt toernooidirecteur Yannic Husers. Want na drie jaar wisselt de organisatie. Ook dat was een reden om aan deze wereldrecordpoging te beginnen. "We wilden er met een knal uitgaan. Maar ook een podium bieden aan mensen die het misschien moeilijk vinden om in aanraking te komen met schaken."

Recordpoging

Op de bovenste etage van topsportcentrum IISPA vindt het NK plaats. Zeven lange tafels met daarop zeven schaakborden. Deelnemers nemen het in verschillende leeftijdscategorieën tegen elkaar op. Een verdieping lager staan ook tafels waaraan spelers kunnen aanschuiven om mee te helpen met het verbeteren van het wereldrecord. Schakers mogen elkaar wel aflossen, als er maar minimaal twee mensen aan het schaken zijn. Zelfs 's nachts moeten de tafels dus bezet zijn. "Ik heb een datumprikker opgezet waar mensen op kunnen intekenen", vertelt Husers.

Wat Husers betreft is iedereen méér dan welkom om langs te komen. "Het is een beetje getouwtrek geweest, dus we hopen dat mensen zich nog komen aansluiten. Ik vind alles goed, zolang we er maar in slagen om die recordpoging voor elkaar te krijgen. Dat is voor mij het allerbelangrijkste." Belangstellenden kunnen meekijken via een livestream.

Aanstaande zaterdag zitten de 150 uren erop. Dat valt precies samen met de laatste dag van de Jeugdkampioenschappen. Husers blikt terug op drie geslaagde edities als organisator. "Het was fantastisch. Eigenlijk is het elk jaar steeds beter gegaan. Ik sta hier nu al met heel veel trots terwijl het toernooi nog niet eens afgelopen is."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.