Verkeer
Stuur appje
Zoek

Het heeft eventjes geduurd, maar... het 'gaybrapad' is terug van weggeweest in Enschede

20230504 regenboogpad
Nieuwe regenboogpad op de De Ruyterlaan
Beeld: 1Twente / Charlotte van der Woning

Enschede werd begin oktober 2021 een stukje kleurrijker met de komst van het regenboogpad op de oversteekplaats bij hogeschool Saxion. Uit veiligheidsoverwegingen werd het pad echter na een paar dagen alweer verwijderd. Nu, ongeveer anderhalf jaar later, is de felgekleurde oversteek opnieuw aangelegd.

De voetgangersoversteek aan de De Ruyterlaan, dichtbij de kruising met de M.H. Tromplaan, heeft zijn oude uiterlijk weer terug. Deze week is de oversteek weer omgetoverd tot symbool voor de lhbti-gemeenschap. De kleuren komen overeen met de regenboogvlag, welke een teken is van trots en diversiteit. Het pad lijkt op een verticaal zebrapad en in combinatie met de kleuren wordt het daarom ook wel een ‘gaybrapad’ genoemd.

Tweede versie

Op 4 oktober 2021 werd het eerste gaybrapad van Enschede aangelegd. Een week later was de internationale Coming-Out-Dag. Om die reden werd op 11 oktober het pad officieel en feestelijk geopend.

Regenboog zebrapad saxion coming out week news united dennis bakker
Lees ook
Enschede krijgt eigen regenboogpad op internationale Coming-Out-Dag

Te glad

Inwoners van de stad en studenten van het Saxion konden echter niet lang genieten van dit fenomeen. Na een kleine twee weken werd de verflaag van het wegdek verwijderd. Het bleek dat de oversteek te glad zou worden bij regenachtig weer.

Schermafbeelding 2021 10 06 om 15 29 17
Lees ook
Regenboogpad Enschede te glad: verflaag eraf gehaald

Inclusieve samenleving

“In Enschede werken we aan een inclusieve samenleving waar iedereen zichzelf kan en mag zijn”, zei wethouder Arjan Kampman destijds. “Je hebt het recht om je veilig te voelen, ongeacht gender, geloof, seksuele oriëntatie of identiteit. Met het regenboogpad zijn de thema’s diversiteit en inclusiviteit het hele jaar door zichtbaar voor iedereen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.