Verkeer
Stuur appje
Zoek

Taalstrijd Hengelo: Petra Bruulsema heeft minste moeite met tekst Pier van Dijk

230420 Petra Bruulsema dictee FOTO HENGELO LEEST
Petra Bruulsema won met slechts 9 fouten de tweede editie van Het Groot Hengeloos Dictee.
Beeld: Hengelo Leest

Petra Bruulsema maakte donderdagavond slechts negen fouten in het door Pier van Dijk geschreven en voorgedragen Groot Hengeloos Dictee en daarmee werd de Hengelose tot winnaar gekroond van de tweede editie van het dictee. De scholenstrijd werd voor de tweede keer gewonnen door het Bataafs Lyceum. Beste scholier, met twaalf fouten, werd Damon ter Laak, eveneens van het 'Bataafs'.

Oog voor detail

‘Lijstenmaken of een tekstredactie. Het vraagt allebei om oog voor detail en kent dezelfde finesse’, schrijft Petra Bruulsema op haar website. Donderdag 20 april bleek ze de Nederlandse taal inderdaad tot in de puntjes te beheersen, want ze won met slechts 9 fouten de tweede editie van Het Groot Hengeloos Dictee (HGHD), gehouden in de raadzaal van het Hengelose gemeentehuis en georganiseerd door de stichting Hengelo Leest.

icon_main_info_white_glyph

Wat hebben zij gewonnen?

Petra Bruulsema won naast de eeuwige Hengelose roem, een prijsbeker, bloemen, het boek ‘De Beesten’ van Gijs Wilbrink, ook nog een kunstwerk van Pier van Dijk met gedeeltes van de dicteetekst. Damon ter Laak won met zijn team van het Bataafs Lyceum een prijsbeker en het boek van Wilbrink, en ontving zelf nog de Wereldklassieker ‘Het vreemde verhaal van dr. Jekyll & de heer Hyde’ en honderd euro in contanten.

20210621 pier van dijk foto emile urban
Lees ook
Éminence grise van de Hengelose kunstwereld schrijft Groot Hengeloos Dictee

'Machturberende'

De 48 durfals die de sfeervolle ruimte betraden, werden verrast op het geluid van burlende edelherten op De Hoge Veluwe. Het hoe en waarom werd even later duidelijk toen Pier van Dijk in een zwart krijtstreeppak (‘zodat u wordt herinnerd aan het schrijven binnen de lijntjes’) zijn tekst voorlas. Een tekst waarmee hij wilde wijzen op het gruwelijke en eeuwige bloedvergieten van de mens, het economische gewin van de wapenmakers en de ongelijkheid ‘in dit vreselijke neo-Victoriaanse tijdperk’ met ”machturberende’ leiders’ en ‘het kanonnenvlees dat zich als varkens naar het abattoir laat transporteren.’ Van Dijk sloot de avond af met de belofte dat ‘machturberende’ in de komende editie van de Dikke Van Dale zal verschijnen.

Weten wie er meestreden en hoe creatief Pier van Dijks tekst precies was? U leest het hier!

Judith mulder winnaar dictee hengelo 2022
Lees ook
Oud-handbalster Judith Mulder wint eerste Groot Hengeloos Dictee
230420 Pier van Dijk Dictee FOTO IRMA BRUGGEMAN
Pier van Dijk was gekleed in een zwart krijtstreeppak: ‘Zodat u wordt herinnerd aan het schrijven binnen de lijntjes.'
Beeld: Irma Bruggeman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.