Verkeer
Stuur appje
Zoek

Éminence grise van de Hengelose kunstwereld schrijft Groot Hengeloos Dictee

20210621 pier van dijk foto emile urban
De tweede editie van het Groot Hengeloos Dictee wordt geschreven door kunstenaar Pier van Dijk.
Beeld: Emile Urban / 1Twente

De tweede editie van het Groot Hengeloos Dictee wordt geschreven door kunstenaar Pier van Dijk. Van Dijk, die bij veel Hengeloërs vooral bekendstaat als beeldend en performance kunstenaar, is daarnaast al z'n hele leven actief als schrijver en dichter. Zo heeft hij een aantal dichtbundels en een fiks aantal columns op z'n naam staan: "Toen ik halverwege de jaren 70 in Hengelo kwam wonen, was ik de eerste dichter hier."

“Mijn werk roept vaak vragen op en dat levert dan weer gedoe op. Wat het dictee betreft, kun je er echter wel vanuit gaan dat het een verrassende tekst wordt.”

'Kan ik daar wat mee?'

Organisator Gijs Eijsink van Hengelo Leest: "Ik ken Pier van Dijk als dichter en schrijver en toen ik hem een tijdje geleden vroeg de tekst te schrijven, hoefde hij daar niet heel lang over na te denken." Van Dijk: "Klopt. Ik hoorde dat het 250 woorden moest beslaan. Ik dacht: kan ik daar wat mee?" Na een nachtje slapen wist hij het antwoord: "Inmiddels heb ik de grote lijnen wel op papier staan, maar ik ga nog niets loslaten over de inhoud."

Kunnen we een tirade verwachten tegen de gevestigde orde of een fel politiek betoog? Van Dijk staat er toch om bekend enige controverse niet uit de weg te gaan? "Nee, dat is het beeld dat van mij is ontstaan. Ik doe het er echter niet om. Mijn werk roept vaak vragen op en dat levert dan weer gedoe op. Wat het dictee betreft, kun je er echter wel vanuit gaan dat het een verrassende tekst wordt."

Stadsdichter

Dát Eijsink bij Van Dijk uitkomt, vindt Van Dijk zelf niet zo gek: "Ik heb m'n hele leven geschreven: gedichten, columns, ingezonden brieven. Ik heb bij de voorloper van RTV Oost, de RONO, twee programma's gepresenteerd. Een over beeldende kunst en een over literatuur. En toen ik hier in 1976 kwam, was ik de eerste echte dichter. Wat dat betreft is het best vreemd dat ik nooit gevraagd ben Stadsdichter van Hengelo te worden. Ik weet dat het een wedstrijd is, maar ik vind niet dat je dit soort titels aan de hand van een wedstrijd moet verdelen. Of ze me nu nog kunnen vragen? Nee, nu zijn ze te laat", aldus Van Dijk.

Jaap Scholten

Van Dijk zal de tekst ook zelf voorlezen op donderdag 20 april vanaf 19 uur in de Hengelose raadszaal. Gijs Eijsink: "Bij de eerste editie vorig jaar was schrijver Jaap Scholten niet in de gelegenheid om de tekst zelf voor te dragen. Toen heeft burgemeester Sander Schelberg die taak op zich genomen. Maar als het enigszins mogelijk is, laten we de tekst graag voorlezen door de schrijver zelf."

De organisatie zal een aantal bekende Hengeloërs uitnodigen om mee te doen en de winnaar van vorig jaar Judith Mulder heeft zichzelf al aangemeld. Maar ook andere Hengeloërs kunnen meedoen, laat Eijsink weten: "We moeten er nog officieel mee naar buiten treden, maar mensen die niet kunnen wachten, kunnen nu al een mail sturen naar [email protected]."

ROC van Twente

Hengelo Leest heeft, net als vorig jaar, weer alle scholen voor voortgezet onderwijs van Hengelo aangeschreven. Een aantal heeft zich al aangemeld, waaronder Twickel College en Bataafs Lyceum. Nieuw dit jaar is ROC van Twente. Ook voor scholieren zijn er mooie prijzen te winnen.

Gijs Eijsink zou het fijn vinden dat heel Hengelo mee kan doen aan het dictee: "De raadszaal is daarvoor helaas niet groot genoeg. Mogelijk dat iemand ons kan helpen met bijvoorbeeld het online streamen van het dictee?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.