Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oud-handbalster Judith Mulder wint eerste Groot Hengeloos Dictee

De allereerste editie van het Groot Hengeloos Dictee is donderdagavond gewonnen door Judith Mulder. Ze was een van de uitgenodigde sporters - ze handbalde ooit op hoog niveau bij Olympia Hengelo -, maar ze gaf er overduidelijk blijk van dat ze al jaren als lerares Nederlands voor de klas staat: ze liet slechts 6 fouten noteren.

Suikerbastaard

Mulder versloeg Paul Kuiper (oud-leerkracht) en Jeroen Heijstek (oud-raadslid), die met 8 fouten op een gedeelde tweede plek eindigden.

In de raadzaal las burgemeester Sander Schelberg een door Jaap Scholten geschreven brief voor. Deze stond vol venerische ziektes en exotische namen uit het Ethiopië van Scholtens roman 'Suikerbastaard'. "Wat bent u moedig, allemaal!" Zo heette Schelberg de deelnemers welkom. En dat waren ze. Want de tekst stond vol instinkers en valkuilen. En menigeen stapte er met beide benen in.

icon_main_info_white_glyph

Gemiddeld 18 fouten

Een kleine vijftig Hengeloërs boog zich donderdag met pen over een velletje papier, terwijl burgemeester Sander Schelberg de tekst voorlas. Gemiddeld werden er 18 fouten gemaakt. De organiserende stichting Hengelo Leest liet na afloop enthousiast weten dat erin 2023 beslist een tweede editie komt.

Valery Nijhof

Dat gold uiteraard niet voor de winnaars; die omzeilden de meeste literaire kliffen met speels gemak. Naast een eerste prijs voor de beste Hengeloër overall waren er prijzen voor de beste scholiere en voor het beste scholierenteam. Valery Nijhof van het Twickel College was met 12 fouten de beste scholiere. Het viertal van het Bataafs Lyceum ging met de beker voor beste school naar huis. Alle winnaars kregen het boek 'Suikerbastaard' mee en voor Valery Nijhof was er daarnaast een geldbedrag van 100 euro.

icon_main_info_white_glyph

'Met kalasjnikovs bewapende Somaliërs'

Een fragment uit de brief:

'Tot voor kort wist niemand waar de rivier bleef. Zo’n aparte Engelsman is met een groep met kalasjnikovs bewapende Somaliërs gaan zoeken. Hij ontdekte dat de Awash in een zoutmeer verdampt. Is dat niet miraculeus? Volgens mij bestaat dat alleen hier in Ethiopië. Wij denken altijd maar dat alle rivieren de zee in stromen. Mooi niet dus.'

Lees de volledige tekst en de lijst met deelnemers op https://www.hengeloleest.nl/di...;

Gijs Eijsink Ernst Bergboer
Lees ook
Gijs Eijsink: 'Ik had graag mee willen doen aan Groot Hengeloos Dictee'
Dictee hengelo FRANKLIN 2022
Een kleine vijftig Hengeloërs boog zich donderdag met pen over een velletje papier, terwijl Sander Schelberg de tekst voorlas.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.