Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo: na sloop Lambertuspassage wordt nu Wemenstraat en De Wetstraat aangepakt

230417 oude situatie dewetplein2 hengelo 1twente
Nu is het De Wetplein nog een grijze parkeerplaats. Over een jaar moet het er een stuk groener zijn.
Beeld: 1Twente

Aannemer Dusseldorp begint maandag 17 april met de herinrichting van het gebied rondom de Lambertusbasiliek. Wemenstraat, De Wetstraat en Smutsstraat gaan de komende maanden op de schop. De werkzaamheden worden naar verwachting voor de zomer van 2024 afgerond. Tijdens deze klus zorgt aannemer Dusseldorp ervoor dat winkels en horeca zo goed mogelijk bereikbaar blijven.

Sloop

Begin januari gaf wethouder Gerard Gerrits het startsignaal voor de ontwikkeling van het gebied. Met een kraan werd een begin gemaakt met de sloop van de Lambertuspassage. Die is inmiddels weg en de eerste contouren van de nieuwe kerktuin zijn zichtbaar.

Nu gaan de nutsbedrijven aan de slag met het vervangen en verleggen van gas-, water- en elektriciteitsleidingen. Daarna start aannemer Dusseldorp met zijn werkzaamheden. De Wemenstraat, vanaf de hoek bij Røllesmølle tot banketbakkerij Gustaf, is als eerste aan de beurt. Daarna volgt de rest van de herinrichting in verschillende fases.

Groener en natter

Met de aanleg van de kerktuin is inmiddels begonnen. De afronding volgt eind dit jaar. Het wordt er flink groener en water krijgt meer ruimte. Als onderdeel van de herinrichting worden er 56 bomen geplant

Regenwater gaat straks niet meer rechtstreeks het riool in. Zoals overal in het vernieuwde centrum wordt regenwater 'afgekoppeld' van het riool. Hier gaat het straks het groen in de kerktuin van water voorzien. Het overtollige water wordt met een buis via de Wemenstraat naar de beek bij Thiemsbrug afgevoerd. Bij deze klus is Waterschap Vechtstromen betrokken.

Artikel gaat verder onder de foto

230417 wetplein GEMEENTE HENGELO
Regenwater gaat straks niet meer rechtstreeks het riool in. Zoals overal in het vernieuwde centrum wordt regenwater 'afgekoppeld' van het riool. Hier gaat het straks het groen in de kerktuin van water voorzien.
Beeld: Gemeente Hengelo

Stijlvolle entree

Op dit moment staat het gebied vooral bekend als 'achter de Hema'. Dat moet veranderen; de herinrichting zorgt straks voor een uitnodigende en groene entree voor de binnenstad vanaf de De Wetstraat. Het blijft een parkeerterrein, met ruimte voor 134 auto’s, maar ook voor zo’n 400 fietsen, die geparkeerd kunnen worden in een bewaakte fietsenstalling.

icon_main_info_white_glyph

Planning

In tien fases wordt het gebied stap voor stap aangepakt. Na de Wemenstraat volgt de herinrichting van de Smutsstraat en het parkeerterrein. Begin 2024 is dit waarschijnlijk klaar. Daarna volgt de herinrichting van het gebied rondom de kerktuin en de rest van de Wemenstraat.

230417 wemenstraat GEMEENTE HENGELO
Ook de Wemenstraat wordt een stuk groener.
Beeld: Gemeente Hengelo
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.