Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose verenigingen voelen zich direct thuis op hun nieuwe plein

  • 230416 opening marktplein 2 FOTO ALEX VAN LEEUWEN
    De verschillende optredens en het minimodespektakel trok duizenden mensen naar de stad.
    Beeld: Alex van Leeuwen
  • 230416 opening marktplein 3 FOTO ALEX VAN LEEUWEN
    De verschillende optredens en het minimodespektakel trok duizenden mensen naar de stad.
    Beeld: Alex van Leeuwen
  • 230416 opening marktplein 1 FOTO ALEX VAN LEEUWEN
    De verschillende optredens en het minimodespektakel trok duizenden mensen naar de stad.
    Beeld: Alex van Leeuwen
  • 230416 opening marktplein 4 FOTO ALEX VAN LEEUWEN
    De verschillende optredens en het minimodespektakel trok duizenden mensen naar de stad.
    Beeld: Alex van Leeuwen

Dit weekend werd het nieuwe Hengelose marktplein feestelijk geopend. Zaterdag was het de beurt aan de standhouders en bezoekers van de warenmarkt en zondag lieten de Hengelose verenigingen zich van hun beste kant zien op het plein, dat van het misschien wel ongezelligste plein van Nederland is omgetoverd in een plek die bij velen een lach op het gezicht tovert.

'Niet gemaakt om te imponeren'

Journalist Herman Haverkate van Tubantia zei het afgelopen week heel treffend: 'Het sympathieke van het vernieuwde marktplein is dat het niet is gemaakt om te imponeren, maar om het mensen naar de zin te maken.'

Monique Delsing van Hengelo Promotie was vooraf bijzonder enthousiast over de mogelijkheden, maar toen had het plein de vuurdoop nog niet gehad. Die kwam er dit weekend. Met op zondag een groot aantal optredens van Hengelose verenigingen zoals het Twents Jeugd Harmonie Orkest, POPsCOOL, Dansstudio X Dance en Theatergroep Barst. Delsing: "Het programma was bedoeld als een visitekaartje van Hengelo en dat werd het. Het festijn heeft onze verwachtingen ruimschoots overtroffen. Ook de combi met de Esreinmarkt pakte heel goed uit."

20230314 marktplein hengelo hekken weg AAE8
Lees ook
Hengelo Promotie kijkt uit naar opening nieuw marktplein: 'We merken nu al verschil'

Esreinmarkt

Dat was vooraf nog wel even een dingetje: twee grote evenementen tegelijkertijd in de stad, kon dat wel? Delsing: "Ja, dat kon prima. Er liep een treintje vanuit het centrum naar de Industriestraat en omgekeerd en dat zat steevast vol. Het blijkt dus dat Hengelo met z'n 80.000 inwoners groot genoeg is voor twee feesten op relatief korte afstand van elkaar. ROC van Twente had haar grote parkeerplaats kostenloos opengesteld. Ook dat droeg bij aan het slagen van beide evenementen."

“Het weer zat mee, het programma sloeg goed aan en het was druk, maar niet té druk. Alleen liet het geluid af en toe te wensen over.”

Barst

Interim artistiek leider Olivier Schulenburg mocht met Barst zondag al vroeg aan de bak: "En toen was het al best druk op het marktplein. We gaven om twaalf uur een show met nummers uit de musical Oliver! Jong en oud genoten van onze zingende jeugd en er waren zelfs mensen die uit volle borst meezongen. Ik heb genoten!"

Monique Delsing kon geen minpunten bedenken: "Het weer zat mee, het programma sloeg goed aan en het was druk, maar niet té druk. Als ik dan toch één ding moet noemen is dat het geluid bij de optredens. Daar was af en toe wat bijstelling nodig. Maar vind je het gek? Het was de eerste keer dat er optredens werden gegeven op het nieuwe openluchtpodium. Wat dat betreft was dit de perfecte try-out voor het volgende feestje."

Tijdloos?

Wanneer dat is? Op Koningsdag staat er weer van alles te gebeuren in de binnenstad en daarna is er op 13 mei Reuring in de Stad, waarbij Hengelo teruggaat in de tijd met historische voertuigen, oude ambachten en tijdloze muziek. Maar eens zien of het nieuwe marktplein ook zo tijdloos zal blijken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.