Verkeer
Stuur appje
Zoek

Mogelijk energiezuinig witgoed voor Hengeloërs met laag inkomen

20230411 koelkast foto 1twente IMG 4266
Inwoners van Hengelo met een laag inkomen waarvan de koelkast of wasmachine kapot is gegaan, komen mogelijk in de toekomst in aanmerking voor een energiezuinig model.
Beeld: 1Twente

Inwoners van Hengelo met een laag inkomen waarvan de koelkast of wasmachine kapot is gegaan en die daarvoor bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente, komen mogelijk in de toekomst in aanmerking voor een energiezuinig model.

Pilot

De fractie van de PvdA in Hengelo wees het college in een brief op een lopende pilot in de gemeente Arnhem waar deze maatregel al wordt toepast. Daar kregen inwoners met een laag inkomen vanuit bijzondere bijstand alleen een vergoeding voor tweedehands witgoed. Naar het energielabel werd niet gekeken. In de lopende pilot vergoedt de gemeente Arnhem alleen nog nieuwe apparaten, met label A tot en met D. In reactie laat het Hengelose college van B en W weten bereid te zijn om te kijken naar invoering van een dergelijk project in Hengelo. "We gaan dit nader bekijken en wat de financiële gevolgen hiervan zijn. Bij de evaluatie van het armoede- en schuldenbeleid komen we hierop terug in gesprek met de raad."

Bijzondere bijstand

Als het gaat om energiezuinige apparaten dan zijn die in aanschaf over het algemeen vaak flink duurder dan energieslurpers. Hengelo vergoedt nu al via de bijzondere bijstand aan inkomens tot 120 procent van de bijstandsnorm een bijdrage voor de aanschaf van noodzakelijke nieuwe apparaten voor koelen, wassen en koken. Ook de mogelijkheid voor vergoeding bij reparatiekosten maakt deel uit van de bestaande regeling. In Hengelo moet bijzondere bijstand soms worden terugbetaald, al hangt dat af van de kosten en de situatie van de inwoner die de aanvraag doet. In Arnhem hoeven inwoners de kosten voor vervangend energiezuinig witgoed niet terug te betalen gedurende de pilot van 1 oktober 2022 tot 1 januari 2025. Daar is het een gift aan de bewoner die voor de regeling in aanmerking komt

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.