Verkeer
Stuur appje
Zoek

Koken voor het goede doel: ‘Als ons dit was overkomen, hadden zij ons ook geholpen’

Rigiani de Boer
Beeld: Joy Stempher

De aardbevingen in Turkije en Syrië zijn een aantal weken geleden. Je hoort en ziet nu minder acties om de slachtoffers een hart onder de riem te steken. Dat is volgens studenten en medewerkers van het ROC van Twente in Almelo niet de bedoeling en daarom organiseerden zij een culinaire avond waarbij de opbrengst naar stichting Ahbap en Afad ging.

Medewerkers en studenten van de opleidingen ondernemer horeca, facilitair leidinggevende en de vakopleidingen horeca, brood & banket staken de koppen bij elkaar en stelden een driegangendiner samen.

De menukaart
De menukaart
Beeld: Joy Stempher

Driegangendiner

Op de opgedekte tafels in de school aan de Wierdensestraat in Almelo lag een menukaart op de gasten te wachten. Het diner kostte dertig euro per persoon en dat hadden circa negentig mensen ervoor over. Het voorgerecht bestond uit verschillende Turkse en Syrische hapjes, gevolgd door een hoofdgerecht met drie soorten vlees en als afsluiter zoetigheden zoals baklava en rijstpudding. Tijdens het serveren en proeven van de gerechten veranderde het geroezemoes van de gasten in een stilte. “Als het stil valt, dan is het lekker”, zegt een student van de koksopleiding trots tegen een andere student.

Het hoofdgerecht
Het hoofdgerecht
Beeld: Twente FM

Kijkje in een andere keuken

Rigiana de Boer is een van de studenten van de koksopleiding die het diner voor de gasten mocht verzorgen. “Ik vond het heel leuk om een andere keuken uit te proberen”, zegt Rigiana die zelf van Molukse komaf is. Voor de zeventienjarige student komt het koken niet uit de lucht vallen. “Mijn vader heeft ook een koksopleiding gedaan en mijn oma kookt altijd veel.” Rigiana voelt zich erg geroepen om te koken voor het goede doel. “Als ons dit was overkomen, dan hadden zij ons ook geholpen. Daarom wil ik hun ook graag helpen”, zegt de kokkin in opleiding zelfverzekerd.

Niet alleen studenten aan het werk

Naast dat alle studenten van de horeca- opleiding druk in de weer zijn in de keuken steken ook een aantal medewerkers hun handen uit de mouwen. Mona Kara, normaal gesproken secretaresse op de school, helpt ook mee in de keuken. “Ik vlieg als een kip zonder kop door de keuken”, zegt Mona lachend. “Ik help de ene student met de soep en het andere moment sta ik weer met de sausjes te helpen.” Mona is zelf afkomstig uit Syrië en verhuisde op haar veertiende naar Nederland. “Ik heb gelukkig geen vrienden en familie in de getroffen gebieden, maar ik vind het wel heel erg verdrietig. En omdat er nu haast geen acties meer zijn, is het goed dat we nu weer in actie komen.”

Er werd met de culinaire avond op donderdag 6 april 1800 euro opgebracht.

Rigiani de Boer
Rigiani de Boer, eerstejaars studente aan de koksopleiding
Beeld: Joy Stempher
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.