Verkeer
Stuur appje
Zoek

Politie vindt moordwapens in schuur van Hengeloër: "Geen idee hoe ze daar komen"

230404 ak47 Pixabay
In de schuur van O. werden de Kalasjnikovs door de politie gevonden, nadat de agenten volgens de advocaat anoniem getipt waren door een begeleider van het gezin.
Beeld: pixabay

Twee AK-47's met 156 stuks munitie vindt de politie op 5 december vorig jaar in een schuur in Hengelo. De huurder van de schuur is de 53-jarige Cemil O. Hoe de wapens in zijn schuur terechtkomen, zegt hij niet te weten: "Ze zijn niet van mij."

Het einde van de rechtszitting vanochtend was typerend voor de sfeer in deze zaak. De ex-vriendin en moeder van de kinderen van O. schold de rechters meermaals uit voor 'kankerhoeren'. Aanleiding was het besluit van de rechters om O. langer vast te houden.

“Hij had daar alleen wat dozen staan met spullen voor de rommelmarkten, waar hij regelmatig staat.”

'Spullen voor rommelmarkt'

De ex-vriendin kwam vorige week zelf in het nieuws. De vrouw werd uit haar woning gezet, nadat er onder meer bij haar wapens en munitie gevonden waren. Terecht, oordeelde de rechter vorige week.

De zaken zijn dus verbonden met elkaar. In de schuur van O. werden de Kalasjnikovs door de politie gevonden, nadat de agenten volgens de advocaat anoniem getipt waren door een begeleider van het gezin. "De doos met daarin de wapens zijn niet door O. in de schuur gelegd", is het verweer van advocaat Vladimir Lisi. "Er stonden spullen in de schuur die niet van O. zijn. Hij had daar alleen wat dozen staan met spullen voor de rommelmarkten, waar hij regelmatig staat."

230330 pixabay
Lees ook
Overlast, munitie en wapens in Hengelo's huis: Welbions mag moeder en kinderen op straat zetten

Geen DNA

Lisi wilde graag dat O. voorlopig vrij zou komen, omdat de kinderbescherming een onderzoek start bij het gezin. "Daarnaast kan de huur niet meer betaald worden nu O. vastzit en gaat het niet goed met zijn gezondheid."

Voor de officier van justitie is dit onbespreekbaar. "Er moet hard worden opgetreden tegen het bezit van dit soort wapens. Er is een sterke verdenking dat de wapens van O. zijn. Ze lagen immers in zijn schuur en hij is daar gezien op camerabeelden."

Toch blijkt uit DNA-onderzoek dat er geen DNA van O. op de wapens zit. "En heeft hij ook geen opdracht gegeven om de wapens daar te plaatsen", aldus advocaat Lisi.

Achtervolging

De rechter ging niet mee in het verhaal van O. en zijn advocaat. "En dus heb ik slecht nieuws voor u. Voorlopig blijft u vastzitten", sprak rechter Venekatte. "Het zijn zeer serieuze wapens die in uw schuur zijn gevonden met bijpassende munitie. Het strafrechtelijk belang gaat nu voor uw persoonlijke belang."

Opvallend is dat een andere man, die vorige week na een lange achtervolging in Enschede opgepakt werd, door de politie ook in deze zaak gehoord gaat worden. Wat zijn rol is, is onduidelijk.

Op 12 juni wordt de rechtszaak inhoudelijk behandeld.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.