Verkeer
Stuur appje
Zoek

Overlast, munitie en wapens in Hengelo's huis: Welbions mag moeder en kinderen op straat zetten

338396 welbions kantoor
Voor Welbions is de maat nu vol. De verhuurder wil het huurcontract ontbinden.
Beeld: 1Twente

Al jaren regent het klachten bij de Hengelose woningcorporatie Welbions over overlast door een moeder, haar kinderen en haar ex-partner. Van geluidsoverlast en geruzie tot een heuse vechtpartij tijdens eens kinderfeestje vorig jaar. De vondst van wapens en munitie in de woning was de druppel: Welbions mag het huurcontract van de rechter ontbinden.

'Ongure types'

Volgens de rechtbank in Enschede is de overlast die huurders veroorzaakten voldoende aangetoond. De politie heeft van 2019 tot en met augustus 2022 een flinke lijst opgesteld: lawaai, geruzie, harde muziek en schreeuwen in en rondom de woningen. Bovendien kwamen er 'ongure types' over de vloer en hadden buren het vermoeden dat er drugs werden gedeald vanuit de woning.

Na het uit de hand gelopen kinderfeestje vorig jaar escaleerde de boel. De Hengelose en haar kinderen vertrokken naar een noodwoning, waar ze tot eind september vorig jaar verbleven. Na hun vertrek deden de nieuwe bewoners een opmerkelijke vondst: er lag munitie in de woning. Reden voor de politie om ook de eerdere woning van de vrouw te onderzoeken, waarvan het huurcontract nog altijd op haar naam stond. Daar trof de politie twintig kilo aan wapenonderdelen voor automatische wapens en munitie aan.

Woning gesloten

Eerder dit jaar sloot burgemeester Sander Schelberg de woning daarop voor drie maanden en voor Welbions was de maat nu vol. Die wil het huurcontract ontbinden, liet de verhuurder twee weken geleden in de rechtbank in Enschede weten. De Hengelose is het daar niet mee eens. Volgens haar zijn de gevonden wapenonderdelen niet van haar. De sluiting door de burgemeester is naar haar mening onrechtmatig.

Daar denkt de kantonrechter anders over. Die stelt weliswaar dat het belang voor de kinderen van de Hengelose om in de woning te kunnen blijven wonen groot is, maar de belangen van Welbions wegen in dit geval zwaarder. Want de vondst van de munitie en de wapenonderdelen is te ernstig en de overlast voor de omwonenden te groot, oordeelt de rechter.

Zelf verantwoordelijk

Volgens de rechter zijn de vrouw en haar ex-partner, met wie ze samenwoont, zelf verantwoordelijk voor hun eigen keuzes 'en de gevolgen daarvan voor hun kinderen'. De taak van Welbions is vooral 'een veilige leefomgeving voor andere huurders in de buurt te waarborgen'.

Dat laatste moet zwaarder wegen, oordeelt de rechtbank die Welbions in het gelijk stelt. De corporatie mag de woning binnen twee weken na het vonnis ontruimen. Toch laat die ontruiming nog even op zich wachten. De sluitingstermijn van de woning voor drie maanden op last van de burgemeester is nog niet afgelopen. Zodra dat het geval is, kan de ontruiming in gang worden gezet.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.