Verkeer
Stuur appje
Zoek

Veel meer Enschedeërs naar de voedselbank door hoge energieprijzen

Schermafbeelding 2022 11 28 om 21 13 39

De voedselbank Enschede-Haaksbergen is voor bewoners met een lager inkomen een essentieel vangnet. Nu de energieprijzen hoog zijn, hebben steeds meer Enschedeërs moeite om rond te komen. “Bij de aanvraag om in aanmerking te komen voor de voedselbank worden ook de energieprijzen meegenomen. Dat zijn enorme bedragen,” zegt Ruud Gardenbroek, voorzitter van de voedselbank Enschede-Haaksbergen. “We verwachten dat het aantal huishoudens rond de kerstperiode stijgt. We hebben uitgerekend dat we dan rond de 600 gezinnen zitten.

Door Isa Visser en Sarah Palstra

Het aantal Enschedeërs dat gebruikmaakt van de voedselbank, groeit aanzienlijk. In september haalden zo'n 300 huishoudens etenswaren bij de voedselbank, medio november zijn dat er liefst 420. “Het blijft niet bij die enorme toename van gezinnen die gebruikmaken van de voedselbank. We verwachten dat het aantal huishoudens rond de kerstperiode nog eens met veertig procent stijgt. We hebben uitgerekend dat we met kerst rond de 600 zitten.”

Oplopende energiekosten

De verwachting is dat de winterkou de energiekosten nog verder doet oplopen. Wanneer de energierekeningen hoger worden, blijft er minder geld over voor levensmiddelen. Voor Enschedeërs die nu al moeite hebben om rond te komen, kan dit voor financiële problemen zorgen. Naar verwachting zal hierdoor een toename te zien zijn bij de voedselbank.

Voldoende voorraad

Ondanks het feit dat het verzoek om levensmiddelen is toegenomen, zijn vraag en aanbod voorlopig nog op peil. “De aanvoer van voedingsmiddelen is op peil, dit komt vooral door landelijke initiatieven. Er zijn een aantal grote bedrijven die aan de voedselbank leveren. Zij willen ons deze winter helpen en zorgen voor voldoende voorraad van levensmiddelen.”

icon_main_info_white_glyph

Wintercollectief

Om zoveel mogelijk Enschedeërs te kunnen blijven voorzien van levensmiddelen, hebben de bedrijven Unox, Iglo, Hak en Bolletje het wintercollectief opgezet. De bedrijven doneren in de wintermaanden extra producten aan de voedselbank. De donaties bestaan uit lang houdbare producten als soepen, potten groenten en diepvriesmaaltijden. Recent hebben Honig, Koninklijke De Ruijter, FrieslandCampina, Maaslander, Calvé en No Fairytales zich hierbij aangesloten. Met de uitbreiding van het collectief worden deze winter onder andere kaas, houdbare melk, hagelslag en groentewraps aangeboden.

CÌ emal Dogan  Ernst Bergboer
Lees ook
‘Kartrekkers van Eanske’ succesvol: voedselbank wil landelijk vervolg

'Overblijvers'

“We krijgen steeds minder aanvoer van supermarkten. Zij hebben allemaal acties met afprijsde producten en goedkope pakketten die op datum zijn. Consumenten kunnen die voor een kleine prijs kopen.” Gardenbroek merkt dat de zogeheten ‘overblijvers’ in trek zijn. Een mooi initiatief, maar nadelig voor de voorraad bij de voedselbank. “Voorheen kregen wij die producten. Die afname merk je wel.”

icon_main_info_white_glyph

Hoe is het bij jou?

Word jij getroffen door de peperdure warmte? Of valt het nog wel mee?

1Twente zoekt de komende maanden naar verhalen van Enschedeërs en Hengeloërs, om in kaart te krijgen wie er wel en niet wordt geraakt door stijging van (energie)kosten en hoe met de situatie wordt omgegaan.

Laat ook van je horen, via 1twente.nl/vragenlijst. Dat kan volledig anoniem. Invullen duurt ongeveer twee minuten. Dank je wel!

Kartrekkers

De voedselbank Enschede-Haaksbergen is daarom blij met de inzet en het aantal leveringen van lokale initiatieven zoals de Enschedese Kartrekkers. “Elke eerste week van de maand gaan we de straten in. We bellen bij elk huis aan en vragen mensen om één levensmiddel te doneren. Denk aan een pak spaghetti, een pot groente of een pak hagelslag”, vertelt Cemal Dogan. Hij is de initiatiefnemer van de Kartrekkers van Eanske. Een groep vrijwilligers die maandelijks kratten vol met levensmiddelen aan de voedselbank Enschede-Haaksbergen doneren.

Boom
Lees ook
Word jij getroffen door peperdure warmte? 1Twente onderzoekt gevolgen van stijgende kosten
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.