Verkeer
Stuur appje
Zoek
Boom

Word jij getroffen door peperdure warmte? 1Twente onderzoekt gevolgen van stijgende kosten

In onze steden en dorpen wonen veel mensen die al onder normale omstandigheden de eindjes moeilijk aan elkaar vast kunnen knopen. Daar komt de onrustbarende stijging van de energiekosten bovenop. Een flink deel van onze bevolking dreigt kopje onder te gaan. 1Twente gaat de komende maanden op zoek naar de verhalen van de bewoners van onze stad, omdat we willen weten wie er wordt getroffen en hoe met de situatie wordt omgegaan.

We verzamelen informatie door middel van een enquête die we digitaal en op print verspreiden in onze gemeente, bezoeken wijken om met de bewoners, ondernemers, wijkinstellingen en verenigingen te praten en hun verhaal te horen en leggen de verzamelde verhalen en mogelijke oplossingen voor aan het gemeentebestuur en de gemeenteraad. Ons project ‘Verwarm Twente’ wordt in Enschede en Hengelo uitgevoerd.

icon_main_info_white_glyph

Doe je mee?

Wil je meedoen met de enquête energiekostenstijging van 1Twente? Klik dan hier.

Peperdure warmte

Warmte is duur, peperduur. We zijn er met elkaar niet gerust op dat de bewoners van onze steden en dorpen de winter zonder kleerscheuren doorkomen ook al doen gemeenten hun best om haar bewoners financieel te ondersteunen en stelt onze regering deze winter een prijsplafond in.

Ontlopen hoge energienota's

Maar is dat genoeg om de nood bij iedereen te lenigen? Of zijn er toch nog groepen inwoners in onze gemeente die het buitengewoon zwaar krijgen en het misschien zelfs niet redden? Wie zijn dat dan? En hoe redden ze zich? Verwarming uit en onder een deken op de bank? Douchen bij de sportvereniging? Een houtkachel? Welke oplossingen worden verzonnen om hoge energienota’s te ontlopen?

Prijzen levensonderhoud

Was de energierekening maar het enige waar we ons zorgen over moeten maken. De energiecrisis is ook nog eens een van de oorzaken dat de prijzen van het levensonderhoud omhoogschieten. Levensmiddelen, onderhoudsproducten, bouwmaterialen: ze zijn onbetaalbaar.

icon_main_info_white_glyph

Voorbeeldwijken

De verslaggevers van 1Twente gaan voorlopig in de wijken Wesselerbrink en Twekkelerveld in Enschede en de Hengelose Es in Hengelo aan de slag om de verhalen over de impact van de peperdure warmte op te halen. In Twekkelerveld wordt het onderzoek in eerste instantie door journalisten in opleiding van Windesheim gedaan. 1Twente zal op gezette tijden met de mobiele studio de wijken bezoeken om het gesprek met de bewoners aan te gaan. Er wordt op al onze kanalen meerdere keren per week verslag gedaan van de ervaringen in de wijken.

Resultaten onderzoek

De verhalen uit onze stad en onze dorpen en de resultaten van ons onderzoek publiceren en presenteren we op onze site www.1twente.nl , op onze social media kanalen en radio en televisie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.