Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Verkeersprobleem rond Enschedees winkelcentrum is veelkoppig: ‘Er moet een waarschuwingslicht komen’

De oversteekplaats op de Oliemolensingel in Enschede ter hoogte van het winkelcentrum wordt als onveilig ervaren door omwonenden en ondernemers. Ook de in- en uitrit van de parkeerplaats bij de winkels wordt chaotisch genoemd. De raadsfractie van de VVD heeft vragen aan het college gesteld naar aanleiding van die signalen. Uit een klein straatonderzoek van 1Twente blijkt dat het probleem veelkoppig is. “Ik ben een aantal keer bijna aangereden.”

De ligging van het zebrapad is volgens de VVD vooral de boosdoener, omdat het van twee kanten opdoemt vlak na een bocht.

Het is drukker

Verkeer dat vanuit de Hoge Bothofstraat rechtsaf de singel op draait moet slechts tientallen meters verderop al in de ankers voor de oversteekplaats. Datzelfde geldt voor weggebruikers vanuit de Lage Bothofstraat aan de overkant. En ‘linksaf is ook een uitdaging’ vanuit die beide straten, stelt de fractie.

Op onderstaande kaart zie je hoe verkeer vanuit punt A meteen op punt B al met de oversteekplaats te maken krijgt:

Daarbij komt er meer verkeer uit zowel Hoge- als Lage Bothofstraat dan voorheen. Bij de Hoge Bothofstraat heeft dat te maken met het nieuwe verkeersplein op de kruising Molenstraat/Oldenzaalsestraat. Automobilisten kunnen daar vanuit de Molenstraat alleen nog maar rechtsaf, waarna de Hoge Bothofstraat de eerstvolgende doorsteek naar de singel is. Uit de Lage Bothofstraat komen ook meer weggebruikers, nu daar afgelopen jaren zo'n tweehonderd woningen zijn gebouwd.

icon_main_info_white_glyph

Vragen

De VVD-fractie wil van het Enschedese college weten of het ook signalen krijgt over onveiligheid bij de oversteekplaatsen op de Oliemolensingel en hoeveel verkeersincidenten er op die plek zijn geweest in het afgelopen jaar. De partij vindt zelf dat de situatie ‘chaotisch oogt’ en vraagt of de bestuurders dat ook vinden. Daarnaast wil de raadsfractie weten of zij bereid zijn om de verkeerssituatie te analyseren en zo nodig met gepaste maatregelen te komen.

Piepende banden

Gebruikers van het zebrapad reageren wisselend. “Automobilisten wachten keurig, dan steek ik m’n duim op en ga ik”, vertelt een buurtbewoner in een scootmobiel. Een andere buurtbewoner - in een rolstoel – zegt juist dat ze de oversteek vermijdt als het druk is. “Ze zien me niet. Ik ben een aantal keer bijna aangereden. En ik heb ’t idee dat ze harder rijden de afgelopen tijd.” Haar verhaal staat niet op zichzelf volgens iemand die in de buurt werkt. “Regelmatig hoor ik piepende banden van auto’s die op het laatste moment hard moeten afremmen.”

““Een extra verkeersbord of oranje knipperlicht als waarschuwing zou kunnen helpen.””

Veelgehoord probleem zijn ook de bochten die de singel zelf maakt aan beide kanten van de oversteekplaats. “Ik ben buschauffeur en kom hier regelmatig langs, maar als je de straat niet goed kent word je overvallen door het zebrapad”, zegt een man die net met een hond de oversteek nam. “Je ziet ‘m niet aankomen door de bocht. Een extra verkeersbord of oranje knipperlicht als waarschuwing zou kunnen helpen.” Of het drukker is geworden in het afgelopen jaar durft hij niet te zeggen. “Het is hier altijd druk geweest.”

Chaos op Lage Bothofstraat

Bij de Lage Bothofstraat speelt nog een probleem sinds de komst van de appartementencomplexen en de uitbreiding van het winkelcentrum. De ontsluiting van het parkeerterrein bij die winkels is met regelmaat zo druk dat het onveilige situaties oplevert. “Echt heel gevaarlijk, vooral met een scootmobiel”, zegt een man die zijn afval wegbrengt bij de containers naast de parkeerplaats. “Het is bijna niet te doen. De mensen kijken gewoon niet uit.” Ook een vrouw die vlakbij werkt, ziet dat het op spitsuren chaos is, ondanks de brede in- en uitrit die er tegenwoordig ligt.

Om van de kant van het winkelcentrum naar de apotheek te komen, moet de Lage Bothofstraat worden overgestoken. Ook die exercitie is een avontuur op zichzelf, vertelt een wat oudere vrouw uit de buurt. “Vroeger zat er een vluchtheuvel in het midden van de straat, daar kon ik even stilstaan. Nu is die verdwenen, terwijl het ook drukker is geworden.”

Hoe die vluchtheuvel en de rest van de omgeving eruit zagen? Loop door de Lage Bothofstraat in 2009:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.