Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose jongeren denken mee over gezond eetpatroon op school

62385 fruit
Veel jongeren halen de aanbevolen twee stuks fruit of 200 gram groente per dag niet, blijkt uit onderzoek. Hoe zit dat met Hengelose jongeren? Havo 4-leerlingen van De Grundel gaan vanaf volgend week in opdracht van de gemeente Hengelo onderzoeken hoe het eetpatroon van jongeren op school verbeterd kan worden.
Beeld: 1Twente

Havo 4-leerlingen van De Grundel gaan de komende maanden in opdracht van de gemeente Hengelo onderzoeken hoe het eetpatroon van jongeren op school verbeterd kan worden. De opdracht is onderdeel van het project 'Adviseurs van de toekomst', waarbij jongeren zich in de vorm van een schooladviesbureau buigen over een bepaald vraagstuk en écht advies uitbrengen.

Gezondheidspreventie

De gemeente Hengelo wil met meer kinderen en jongeren in gesprek komen om ze zo te betrekken bij het maken van beleid. "Adviseurs van de toekomst is hier een mooi voorbeeld van", zegt een woordvoerder van de gemeente. "De leerlingen geven ons adviezen die aansluiten bij hun voorkeuren. Daarmee helpen zij om een beter gezondheidsbeleid te maken. Naast dit traject laten we ons adviseren door tweedejaars studenten van ROC van Twente. Zij denken mee over de inrichting van een gezonde leefomgeving." De resultaten die de leerlingen van De Grundel en studenten van ROC van Twente ophalen, worden door de gemeente meegenomen in het realiseren van doelen die staan in het Lokaal Preventie Akkoord over terugdringen van roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht.

Gezonde kantine

Scholengroep Carmel Hengelo, waar De Grundel onderdeel van is, stimuleert een gezond eetpatroon op school zelf al jaren. Zo beschikt de school over een gezonde schoolkantine waar het aanbod en de uitstraling in de kantine en automaten gezond moet zijn. De kantine wordt beheerd door een cateraar die samen met de school het aanbod jaarlijks in kaart brengt met een zogenaamde kantinescan van het Voedingscentrum.

icon_main_info_white_glyph

Baas boven Baas

Een ander project van de gemeente om met kinderen in gesprek te komen is 'Baas boven Baas', waar de focus ligt bij de basisscholen en groep 7-leerlingen. Op 13 april organiseert de gemeente het tweede ‘Baas boven Baas’-festival waar dit jaar bijna 350 kinderen naar het stadhuis komen om samen ‘vrijheid te vieren’. Tijdens dit festival zijn er creatieve workshops en diverse ‘speeddates’ met de burgemeester of wethouder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.