Verkeer
Stuur appje
Zoek

Fietsersbond Almelo krijgt de 'gevaarlijke' fietspaaltjes niet allemaal weg

Joop Israel Fietsersbond Almelo 1 1 1 1
Secretaris Joop Israel van de Almelose Fietsersbond wil dat alle gevaarlijke fietspaaltjes worden verwijderd.
Beeld: Raymond Legtenberg

De motie van de PvdA om overbodige fietspaaltjes weg te halen ‘omdat ze voor ongelukken zorgen’ is volgens het college afgehandeld. De zaken blijven zoals ze zijn. Secretaris Joop Israel van de Fietsersbond Almelo is ontevreden. Hij blijft van mening dat de meeste paaltjes onnodig geplaatst zijn en weg kunnen.

Sanering

“Elk paaltje is met een reden geplaatst”, zegt wethouder Arjen Maathuis: “Het gaat vaak om klachten uit de wijk over sluipverkeer op fietspaden.” Alle paaltjes verwijderen en in de oud ijzer bak gooien ziet hij als te kort door de bocht. “We wegen bij een eventuele sanering alle belangen af.”

Foto brugstraat 23
Lees ook
Van de 50 gevaarlijke fietspaaltjes in Almelo, is er maar een verwijderd. Dat moet beter, zegt de Fietsersbond

Geld

Wethouder Maathuis geeft aan te kijken naar vriendelijke manieren om fietsers te attenderen op paaltjes. Een voorbeeld is betere signalering van fietspaaltjes door witte belijning en een attentiestrook met ribbels op het wegdek.

Volgens Israel moeten deze paaltjes gewoon weg: "Ze zijn onnodig geplaatst.”

Maathuis verwijst naar de onderhoudsopgave voor de fietspaden. Beoordeling van fietspaaltjes is daar onderdeel van. Hij zegt ook dat alles tegelijk willen doen financieel niet verantwoord is.

Schelfhorst

Op dit moment is de gemeente met de Fietsersbond Almelo in gesprek over de onveilige fietspaaltjes en heuvels die in de Schelfhorst verwijderd moeten worden. “Het plan is mooi, maar de termijn onduidelijk”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Volgens de Fietsersbond ‘gaan de afgesproken dingen niet gebeuren, niet uit onwil maar omdat er geen geld is’.

Over het dringende onderhoud van de fietspaden, wordt volgens Israel helaas niet gesproken. De secretaris van de Fietsersbond noemt de fietspaden daarom ook ‘het stiefkind van de gemeente’.

2400 ziekenhuisopnamen

Nederland is overigens bezaaid met paaltjes op fietspaden. Vaak staan ze aan een begin van een fietspad om te voorkomen dat automobilisten het fietspad als doorsteek gebruiken of als parkeerplaats. Die paaltjes zijn volgens de fietsersbond jaarlijks verantwoordelijk voor naar schatting 2400 spoedeisende ziekenhuisopnamen.

Op de fiets

De Fietsersbond stapt op 16 mei met de gemeenteraadsleden op de fiets. De tocht gaat langs de gevaarlijke punten in Almelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.