Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van de 50 gevaarlijke fietspaaltjes in Almelo, is er maar een verwijderd. Dat moet beter, zegt de Fietsersbond

20230303 Joop Israel Fietsersbond Almelo
Secretaris Joop Israel van de Fietsersbond bij een fietspaaltje
Beeld: Raymond Legtenberg

De Fietsersbond Almelo vindt dat de onveilige fietspaaltjes en de heuvels in de Schelfhorst moeten worden verwijderd. Secretaris Joop Israel van de Fietsersbond stuurt een nieuwe brief naar het College van Burgemeester en Wethouders om het slechte onderhoud van Fietssnelweg F35 onder de aandacht te brengen.

Volgens de Fietsersbond ‘gebeuren de afgesproken dingen’ niet en ‘zijn er tal van zaken onopgelost’. De secretaris wijst op de F35 die moet worden verbeterd voor de gebruikers. De motie van de PvdA om overbodige fietspaaltjes weg te halen ‘omdat ze voor ongelukken zorgen’ is volgens het college afgehandeld, maar volgens Israel staan ze er nog steeds.

Actie Fietsersbond

Nederland is bezaaid met zulke paaltjes op fietspaden. Vaak staan ze aan een begin van een fietspad om te voorkomen dat automobilisten het fietspad als doorsteek gebruiken of als parkeerplaats. Die paaltjes zijn jaarlijks verantwoordelijk voor naar schatting 2400 spoedeisende ziekenhuisopnames. Daarvan zijn bijna 1500 gewonden er ernstig aan toe. De Fietsersbond behartigt de belangen van fietsers en heeft meer dan 34.000 leden.

Fietspaaltjes in Almelo

Israel voerde vorig jaar in Almelo de landelijke fietspaaltjesactie aan. Hij markeerde alle verkeerd staande fietspaaltjes en stuurde een foto naar de gemeente. ‘’De brede inventarisatie die de gemeente wil gaan doen is vorig jaar tijdens de landelijke actie al uitgevoerd’’, stelt de secretaris. Hij wees meer dan vijftig paaltjes aan, waarvan er nu slechts één paaltje is verwijderd.

Onderhoud

Ook het onderhoud van de fietspaden in Almelo moet beter. In de Schelfhorst liggen gevaarlijke heuveltjes. Die moeten daar weg; jaren wordt erover gesproken, maar er is nog niks gedaan. Maatregelen worden uitgesteld, omdat er geen geld voor is.

F35

Fietsers klagen over de vindbaarheid van de fietssnelweg. De F35 is vanuit Borne naar Almelo nergens bewegwijzerd en onvindbaar. Volgens de gemeente is dit een taak voor de rijksoverheid, maar volgens Israel is dat ‘binnen de gemeentegrenzen de verantwoordelijkheid van de gemeente’. Samen met de Fietsersbond Hengelo wil hij ook de provinciale weg tussen Zenderen en Borne als deeltraject van de Fietssnelweg F35 tijdelijk gaan gebruiken. Ook daar moet bewegwijzerd worden.

Er zijn nog enkele knelpunten waar de gemeente Almelo geen raad mee weet. Het kruispunt van de Boddenstraat met de Brugstraat en het kruispunt aan de Nieuwstraat zijn gevaarlijke punten waar een oplossing voor gevonden moet worden.

Raad stap op

De Fietsersbond stapt op 16 mei met de gemeenteraadsleden op de fiets. De tocht gaat langs de gevaarlijke punten op de F35.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.