Verkeer
Stuur appje
Zoek

Als inwoner goed idee voor verbeteringen in Almelo? Uitvoering laat wel op zich wachten

20230328 Stadhuis Almelo
Stadhuis Almelo
Beeld: Inger Bosman

Almeloërs kunnen dinsdag 12 september suggesties voor verbeteringen in de stad inbrengen bij de ideeënmarkt. Of en wanneer er iets van terecht komt, is de vraag. “Het moet een hele besluitvorming langs”, zegt een woordvoerder bij de gemeente.

Nieuwe bankjes in het park, een fietsspreekuur of het hergebruiken van kunstgras. Zomaar wat suggesties die Almeloërs bij de gemeente inbrachten bij de laatste ideeënmarkt in april. Twee keer per jaar houdt Almelo zo’n markt.

'Fietsverkeersspreekuur' niet van start

Bij de afgelopen ideeënmarkt bracht Joop Israel van de Fietsersbond het idee van een ‘Fietsverkeersspreekuur’ in. Elke maand wil de Fietsersbond in verschillende wijken van Almelo een spreekuur houden waar buurtbewoners kunnen meedenken over de verkeersveiligheid.

De gemeentefracties waren positief over zijn suggestie. Toch is het spreekuur niet van start gegaan. “We zijn nog in gesprek of het uitgevoerd kan worden”, zegt Israel. De behoefte voor zo’n spreekuur is er: “Vroeger kon je in de wijkcommissie verkeersproblemen bespreken. De wijkcommissies verdwijnen. Wij willen in dat gat springen.”

20230725 Herman Meijlof
Lees ook
Opnieuw wijkplatform weg in Almelo: ‘Gemeente niet gesteld op kritiek’

Geen geld

Hoewel het idee van het Fietsverkeersspreekuur goed ontvangen is, heeft de gemeente hier nog geen knaken voor opzij gezet. “Het enige probleem is geld. Het is niet in de voorjaarsnota meegenomen. We hopen dat het wordt opgenomen in de begroting van volgend jaar”, aldus Israel. “We gaan als bond wel aandringen om deze pilot te starten. Prachtig als je spreekuur maakt, maar er moet budget bij.

Hoe het werkt

Het begint met een goed idee. Dat goede idee kun je vertellen bij de ideeënmarkt op het stadhuis. Suggestiegevers kunnen zich van tevoren aanmelden om een eigen statafel op de markt te bemachtigen. De burgemeester, wethouders en gemeenteraadsleden kunnen dan vragen stellen over de verschillende suggesties. Als het idee goed is ontvangen, kunnen raadsleden een idee omzetten naar een motie, zodat het wordt uitgevoerd. Het kan ook zijn dat de lokale politiek eerst meer wil weten over een gedane suggestie. “Goede ideeën maken absoluut kans”, zegt de woordvoerder.

Eén idee wordt uitgevoerd

Volgens de woordvoerder is in ieder geval één idee geadopteerd. Dat gaat over het ‘ondergronds brengen van hoogspanningslijnen’. Deze elektriciteitskabels worden geleid door hoge masten. Bewoners uit het Tusveld brachten het idee in om deze kabels onder de grond te brengen. Let wel: dit idee is in 2018 al ingebracht. “Over enkele jaren gaan de lijnen onder de grond”, zegt de woordvoerder. Ruimtelijke procedures en onderhandelingen met grondeigenaren nemen vooral veel tijd in beslag.

20230816 Hoogspanningskabel Mosterdpot Almelo S Treetview
Een hoogspanningsmast aan de Wierdensestraat
Beeld: Google Streetview

Aanmelden

Aanmelden voor de ideeënmarkt kan via de raadgriffie van de gemeente door een mail te sturen naar: [email protected] met het onderwerp 'aanmelding ideeënmarkt 2023'. Daarin moet in ieder geval kort het idee beschreven staan, plus naam, leeftijd en telefoonnummer. Van tevoren is het mogelijk om te checken of een idee überhaupt geschikt is. Dat kan ook door de raadgriffie te mailen.

Of er van de vorige ideeënmarkt iets wordt uitgevoerd, is niet duidelijk. Een woordvoerder van de gemeente heeft hier nog geen antwoord op gegeven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.