Verkeer
Stuur appje
Zoek

Werken van Hengelose schilder Theo Wolvecamp en 25 vrienden in schouwburg

In de Schouwburg Hengelo is vanaf deze week een tentoonstelling te zien met werken van de Hengelose schilder Theo Wolvecamp (1925-1992) en vijfentwintig bevriende schilders. De tentoonstelling is samengesteld door schilder Henk Lassche, die goed bevriend was met Wolvecamp. “Het is erg bijzonder dat al deze werken samen te zien zijn.”

Karel Appel

Bij de opening in de Hengelose schouwburg is het druk; veel bekenden uit de Hengelose kunstwereld zijn naar de Wolvecampfoyer gekomen om de nieuwe tentoonstelling te zien. De abstracte werken van vrienden van Wolvecamp, waaronder een werk van Karel Appel, zijn te bewonderen. Het is samensteller Henk Lassches laatste expositie in Hengelo en meteen een heel bijzondere. De Hengelose schilder was goed bevriend met Wolvecamp. “Hij heeft veel voor mij betekend”, zegt Lassche.

Wolvecamp

Theo Wolvecamp werd in 1925 geboren in Hengelo. Hij werd één van de oprichters van de Experimentele Groep in Holland, die in 1948 opging in de befaamde Cobra-groep. Deze bestond uit kunstenaars uit Nederland, België en Denemarken. Het werd één van de meest invloedrijke avantgarde-bewegingen van de wereld.

“Wolvecamp was het meest abstract van deze groep”, zegt Lassche. Vooral zijn talent en kennis vielen op: “Wat ik zo bewonder aan Theo is dat hij ontzettend kundig was. Als twintiger zat hij al op een erg hoog artistiek niveau.” Het grootste deel van Wolvecamps leven schilderde hij in Hengelo.

“Hij kon wel eens rauw en bruut over komen, maar die man had een hart van goud.”

Erkenning

Toch kwam de erkenning in Hengelo voor Wolvecamp pas op gang na zijn dood in 1992. Veel Hengeloërs wisten niet dat de internationaal bekende schilder in de stad woonde. “Die onbekendheid kwam ook door zijn karakter. Wolvecamp werkte vooral veel in zijn atelier en kwam alleen buiten om zijn honden uit te laten”, zegt Lassche. Tegenwoordig is er een landelijke prijs naar hem vernoemd.

Ondergedoken

In de expositie hangen werken van 25 vrienden van Wolvecamp, waaronder een portret gemaakt door Karel Appel, die tijdens de oorlog ondergedoken zat in Boekelo. Hij schilderde het werk in het atelier van schilder Kees Gorter in Hengelo. “Het meisje op het werk is de dochter van Gorter. We zijn heel blij dat dit schilderijtje is overgebleven uit die periode. Het is heel bijzonder dat die nu geëxposeerd wordt in Hengelo, de plek waar het ook gemaakt is.”

Still werk karelappel
Het schilderijtje werd door Karel Appel tijdens de oorlog in Hengelo geschilderd.
Beeld: 1Twente

Afscheid van een vriend

Naast het werk van Appel heeft Lassche zelf ook een schilderij hangen: “Wanneer ik een expositie samenstel van andere schilders, dan hang ik mijzelf er niet bij. Dat vind ik niet kies. Maar ik ben zo lang bevriend geweest met die man, dat ik toch maar één schilderij van mijzelf erbij heb gehangen.”

Het werk van Lassche heet ‘Afscheid van een vriend’. “Dit werk heb ik gemaakt na aanleiding van de dood van Theo Wolvecamp in 1992.” Hij bewondert zijn vriend als schilder en als mens: “Hij had een kennis van kunstgeschiedenis en schilderkunst waar je u tegen zegt. Het was echt een wandelende encyclopedie.”

Wolvecamp stond dan ook bekend als iemand die kritisch was op werk van anderen, maar vooral ook op zijn eigen werk: “Hij kon wel eens rauw en bruut over komen, maar die man had een hart van goud.”

icon_main_info_white_glyph

Wolvecamp en vrienden

De tentoonstelling is van 29 maart tot en met 3 juni te zien in de Wolvecampfoyer in Schouwburg Hengelo. Openingstijden zijn woensdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.