Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose basisschool wint First LEGO League en gaat naar WK in Amerika

De Almelose basisschool de Telgenborch heeft de First LEGO League gewonnen. Daarmee kwalificeren de leerlingen zich voor het WK in Amerika. “Ik ben er heel erg blij mee, niemand had het verwacht”.

First LEGO League is een internationale techniekwedstrijd voor kinderen van vier tot vijftien jaar. De kinderen worden uitgedaagd te denken als wetenschappers en technici en een eigen robot van LEGO te maken. De wedstrijd bestaat uit meerdere onderdelen. Kinderen moeten een robot programmaren en bouwen van LEGO, aan de hand van een thema innovatieve oplossingen bedenken en die oplossingen presenteren. Daarnaast worden de kinderen beoordeeld op teamwork en sportiviteit.

Blij

Leerlingen van de Telgenborch in Almelo deden in twee teams mee aan deze wedstrijd. Eén team won de landelijke wedstrijd en nu mogen ze Nederland vertegenwoordigen in Amerika. “Ik ben er heel erg blij mee. Niemand had het verwacht”, zegt teamlid en LEGO- fan Maikel Kissing in 1Twente vandaag.

Robot op de slimme meter

De wedstrijd had dit jaar als thema ‘energie’. “Dat is heel erg breed. Het kon gaan over het opwekken tot aan het gebruiken ervaren. Ergens daar tussenin moet je een probleem oplossen en daar moet je zelf maar achter komen”, vertelt teamcoach Marijcke Buitenhuis. “Wij hebben bedacht om een robot, aangesloten op wifi, te bouwen en aan te sluiten op de slimme meter”, vult Maikel haar aan. Er kan alleen gespeeld worden met de robot als er in huis energie is bespaard. De robot veranderd ook van kleur als je te veel energie verbruikt.

Onderzoek doen

Maikel heeft voor de wedstrijd met zijn klasgenoten onderzoek gedaan naar energie en welke energieproblemen er in Nederland zijn. “Zo kwamen we achter de gasprijzen en energieprijzen”, zegt Maikel. “Maar ook milieuvervuiling”. De leerling weet haarfijn uit te leggen dat het gebruik van veel energie zorgt voor het harder draaien van de kolencentrales. “Die kolencentrales zorgen voor te veel CO2 in de lucht en dat is niet goed voor de aarde”. Door de LEGO- wedstrijd is Maikel met zijn klasgenoten meer te weten te komen over energie en het gebruik daarvan.

Sportiviteit

De nationale wedstrijd vond zaterdag 18 maart plaats in Delft. “We hebben veel gefeest”, zegt Maikel met een glimlach. “Er was zoveel harde muziek, we konden soms bijna niet met elkaar overleggen”. Maikel vertelt dat het andere team van zijn basisschool helaas niet doorgaat naar de finale in Houston. Marijcke vult hem aan: “Bij de First LEGO League is sportiviteit en teamwork erg belangrijk. Daar werken we ook heel erg aan. Ik vind het knap dat het andere team dat heel erg heeft laten zien. Ze zijn heel blij voor de anderen”.

Op naar Amerika

Maikel moet met zijn team op 18 april nog één keer laten zien wat ze in huis hebben. “Het is eigenlijk hetzelfde als in Nederland maar dan met veel meer teams”. Er doen 108 teams mee van over de hele wereld. “Ik heb er meer zin in, dan dat ik het spannend vind”, zegt Maikel stoer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.