Verkeer
Stuur appje
Zoek

Realisatie nieuw marktplein Hengelo blijft binnen budget, ondanks peperdure bouwmaterialen

20230314 marktplein hengelo hekken weg 9 C9 F
Het nieuwe marktplein is klaar. Deze week werden de hekken weggehaald en keerde de warenmarkt al terug. De formele oplevering van het marktplein door de aannemer is voorzien op woensdagochtend 12 april. In het daar op volgende weekend van 15 en 16 april vindt het openingsfeest voor de inwoners van Hengelo plaats.
Beeld: Emile Urban

In tijden dat de kosten voor bouwmaterialen door het dak vliegen, kan de gemeente Hengelo opgelucht ademhalen; de bouwkosten voor het marktplein blijven binnen het budget.

Budget

Het gehele project, dat zo'n 9 miljoen euro kost, wordt naar verwachting met circa 350.000 euro overschreden, maar daar staat tegenover dat de gemeente voor bijna 300.000 euro aan aanvullende subsidies heeft binnengehaald. "Mede door deze subsidies en door een extra bijdrage uit de middelen van het Gemeentelijk Rioleringsplan vanwege de meerkosten voor rioolvervanging kunnen alle extra kosten worden gedekt", zegt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Ook Joop Nijenhuis, programmamanager binnenstad, is er trots op dat door een strakke sturing van de gemeente op de uitvoering en een goede samenwerking met aannemer Dusseldorp de overschrijding zeer beperkt is gehouden. "We hebben er echt aan getrokken en er samen voor gezorgd dat - ondanks de prijsstijgingen - alles binnen het budget is gehouden."

“We hebben er echt aan getrokken en er samen voor gezorgd dat - ondanks de prijsstijgingen - alles binnen het budget is gehouden.”

Kiosk

Sinds deze week is een groot deel van het plein al vrijgegeven en toegankelijk voor het publiek. Alleen het deel rondom de kiosk, de rooftopbar, is nog afgezet met hekken in verband met de laatste werkzaamheden. Welk bedrijf de kiosk straks gaat uitbaten, is nog niet bekend. "Er is veel animo voor. Zo'n 18 partijen hebben de afgelopen weken belangstelling getoond en informatie opgevraagd."

Het is nog onduidelijk hoeveel daarvan daadwerkelijk gaat inschrijven. "Door een aantal belangstellende partijen is uitstel gevraagd, omdat zij meer tijd nodig hebben om tot een concrete aanbieding te komen", zegt de gemeente. Naar verwachting zal er in april duidelijkheid zijn over de partij die de kiosk gaat exploiteren. De formele oplevering van het marktplein door de aannemer is voorzien op woensdagochtend 12 april. In het daar op volgende weekend van 15 en 16 april vindt het openingsfeest voor de inwoners van Hengelo plaats.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.