Verkeer
Stuur appje
Zoek

ZGT Almelo staakt: 'NVZ heeft ons laten zitten'

Een afspraak in het ziekenhuis kon vandaag lastig zijn, want het ziekenhuispersoneel staakte voor een betere cao. Op 64 ziekenhuislocaties in Nederland werd er gestaakt waarvan drie in Twente: MST in Enschede en ZGT in Hengelo en Almelo.

Het is een vierentwintig uur durende staking. Van 08.00 16 maart tot aan 08.00 17 maart staakt het ziekenhuispersoneel voor een betere cao. Sandra van der Wal, vakbondconsulent bij ‘Nu91’, hielp bij het organiseren van de staking in ZGT Almelo.

Van der Wal noemt het liever geen staking maar een actiedag. "We draaien een zondagsdienst”, zegt ze in 1Twente Vandaag. "Iedereen is dus wel naar het werk gekomen, maar geplande opnames van afdelingen die zich hadden aangesloten bij de actie zijn afgezegd. De spoedzorg, oncologische zorg en zorg voor jongeren onder de achttien jaar gaan wel door."

Dat betekent volgens Van der Wal overigens niet dat medewerkers met de beentjes omhoog zitten tijdens de actiedag. Ze halen achterstallig administratief werk in of helpen op andere afdelingen. "Was het maar waar dat we wat meer rust hadden, daarvoor voeren we juist actie. Het is altijd gejaag en mensen staan altijd aan. De werkdruk is heel hoog en mensen werken op onregelmatige tijden."

ZGT Almelo staakt
Beeld: 1Twente / Jaydon Cairo

De actie

In ZGT Almelo heeft het ziekenhuispersoneel een zitactie gedaan. “Dat bekent dat we vonden dat het NVZ ons heeft laten zitten”, zegt van der Wal. De NVZ zorgt voor het onderhandelen voor een goed cao. “We vinden eigenlijk dat zij ons niet genoeg waarderen”, vindt Van der Wal.

Waardering

Van der Wal: “De kosten van de zorgverzekering zijn omhoog gegaan maar wij hebben er nog niks bij. Eigenlijk wil ik zeggen als zorgmedewerker: het maakt mij niet uit hoe de NVZ aan hun gelden komt. Het gaat mij om dat ik meer gewaardeerd wil worden en mijn collega’s.

Nieuwe staking

Van der Wal is al bezig met het beraden van een nieuwe actiedag. “Het mooiste zouden we vinden als de NVZ zegt dat we weer met elkaar om tafel gaan. Dat is denk ik voor iedereen het allerbeste”. Als dat niet gaat lukken gaat van der Wal een nieuwe dag actiedag plannen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.