Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelo Energie wil de volledige exploitatie van Almelose windturbines

De lokale coöperatie Almelo Energie wil opdrachtgever en exploitant zijn van de bouw van de te verwachte windmolens in het gebied tussen de gemeenten Almelo, Tubbergen en Twenterand ATT). ‘’In elke plaats een eigen coöperatie. We moeten voorkomen dat de winst verdwijnt in de zakken van aandeelhouders, die moet terug naar de inwoners”, zegt secretaris Bram Reinders van Almelo Energie.

Zon-op-het-dak

Initiatiefnemer en secretaris van de plaatselijke energiecoöperatie heeft in Aadorp een eigen zon- op-het-dak project ontwikkeld. Daardoor kunnen bewoners van Aadorp profiteren van duurzame lokale stroom. Reinders gaat nu met zijn club een stap verder: Almelo Energie wil de volledige exploitatie van de verwachte windturbines in het ATT gebied op zich nemen en de turbines er ook neerzetten.

“De winst uit windenergie moet terug naar de inwoners”

Lokaal eigenaarschap

Het ATT wind-energiegebied bevindt zich op de grens van de gemeenten Almelo, Tubbergen en Twenterand. De drie gemeenten en de provincie Overijssel werken daar samen om invulling te geven aan de ambities voor een duurzame elektriciteitsopwekking met windturbines. Een belangrijk onderdeel van de Regionale Energiestrategie (RES) is de eis dat vijftig procent van de turbines en dus de opgewekte energie in handen van lokale eigenaren komt.

Participatie

Reinders ziet met zijn coöperatie Almelo Energie mogelijkheden om de participatie te bevorderen. ’’Door vanaf het begin met betrokkenen te praten en ze deel te laten nemen in onze coöperatie. Dan kunnen de lusten en de lasten eerlijker verdeeld worden.” Hij wil dit project, zonder inmenging van commerciële bedrijven volledig in eigen beheer uitvoeren.

Eigen coöperatie

Om het ATT-windproject gezamenlijk te exploiteren voert Almelo Energie ondertussen ook gesprekken met Twenterand en Tubbergen. ‘’In elke een eigen coöperatie en dan samen de schouders eronder om te voorkomen dat de winsten verdwijnen in de zakken van aandeelhouders, deze winst moet weer terug naar de inwoners’’.

246189 windmolens 5
Lees ook
Besluit windturbines Almelo, Tubbergen en Twenterand moet voor 1 juli: anders plaatst de provincie

Opdrachtgever

De AAdorper was jarenlang actief in de energiesector en kent de markt. ‘’We hebben ondertussen al laten zien dat we dit project professionele kunnen aanpakken. We hebben competente medewerkers.’’ En als er meer kennis en professionals nodig zijn dan worden die ingehuurd, maakt Reinders duidelijk. ‘’We zijn heel goed in staat om de ontwikkeling van dit project als opdrachtgever tot een goed eind te brengen’’ zegt Reinders, die hoopt dat de provincie er ook genoeg vertrouwen in heeft.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.