Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twee keer per dag staat in Almelo de klok op tijd, het carillon zwijgt

carillon Almelo
Het carillon van het oude stadhuis Almelo
Beeld: Raymond Legtenberg

Het carillon van het oude stadhuis speelde meer dan dertig jaar bij trouwpartijen: daar komt de bruid. Marianne van Buuren woont tussen het oude en nieuwe stadhuis: ‘’Jammer dat we dat niet meer horen, het zou mooi zijn als deze traditie weer in ere wordt hersteld." Ontwikkelaar Bouw-spaarkas Drentsche Gemeenten (BPD) is met de afwikkeling bezig voor het bouwproject Stads Huis, de transformatie van het oude stadhuis naar een complex met 90 moderne appartementen. De hoofduitvoerder denkt dat het carillon voor eeuwig het zwijgen is opgelegd en dat het altijd tien voor twee blijft.

Het oude stadhuis

Het voormalige stadhuis Almelo is in meerdere opzichten een bijzonder gebouw. Het is het laatste ontwerp van architect J.J.P. Oud. Het ontwerp stamt uit 1965 en in 1973 wordt het stadhuis in gebruik genomen. Ruim 30 jaar was het stadhuis een van de belangrijkste publieke gebouwen van de stad. Almeloërs werkten, vergaderden, wachtten, klaagden, trouwden en vierden er. Nu is de transformatie naar een modern appartementencomplex in volle gang. Het klokkenspel, dat bij de opening door de bevolking aan de gemeente werd geschonken, hangt er wat verloren als versiering bij.

Twee voor Twaalf

De wijzers van de klok staan stil en geven jarenlang twee voor twaalf aan. Een tijd die de problemen rondom reconstructie en de verbouwing typeert. Olievervuiling, niet geplande asbestsanering en de slechter dan verwachte staat zorgden voor flinke vertraging van het project. BPD is opdrachtgever van project Stads Huis en geeft de aannemer opdracht om de wijzers op tien voor twee te zetten. De hoofduitvoerder vertelt dat alleen het spijlenwerk nog aangebracht moet worden. Het verplaatsen van het carillon is niet opgenomen in het bestek.

Stichting Stadscarillon

Hans Buld is secretaris van de Stichting Stadscarillon Almelo en betreurt de situatie. ‘’We hebben diverse keren contact gezocht met de gemeente, we kregen nooit antwoord op de vraag wat er met het klokkenspel gaat gebeuren.’’ De stichting heeft veel ervaring met het onderhoud van een carillon en heeft zelfs aangeboden om dit voor hun rekening te nemen. Het belangrijkste gedeelte van het onderhoud is het bespelen van het carillon, maar dat zal nooit meer gebeuren.

Oplevering

De BPD bouwcombinatie verstuurde eind vorige maand de uitnodigingen voor de oplevering aan de kopers van de appartementen op de eerste tot en met de zevende verdieping. De oplevering begint deze maand. BPD houdt eind mei nog een officiële opening waarbij alle kopers samen met de burgemeester en wethouders van de gemeente en belangstellenden uitgenodigd worden. De liedjes moeten ze zonder begeleiding zingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.